Brieven in Urdu
Boek

Brieven in Urdu (2016)/ Naema Tahir

Verhalen over de botsing tussen de vrijere culturele en religieuze waarden van naar het Westen geëmigreerde Pakistaanse vrouwen en de waarden van hun familie in hun thuisland.

Recensie

Verhalenbundel die speelt in het milieu van Pakistaanse migranten die in een Westers land (onder andere Nederland) wonen of vanuit hun migratieland tijdelijk terugkeren naar Pakistan. Bij zo'n tijdelijk verblijf blijken opvattingen en leefwijzen van migranten te zijn veranderd ten opzichte van die van hun achtergebleven familieleden, wat wederzijds onbegrip en verwijdering tot gevolg heeft. Dat geldt in een aantal verhalen ook voor geëmigreerde jonge Pakistaanse vrouwen en hun verwanten. Waar deze vrouwen in hun nieuwe Westerse thuisland vrijheden en mogelijkheden tot individuele ontplooiing omhelzen, daar houden hun (schoon)ouders of echtgenoten vast aan traditionele culturele en religieuze waarden, die jonge vrouwen verplichten tot onderworpenheid. De Nederlandse auteur met een Pakistaanse achtergrond (1970), die onder meer als juriste mensenrechten voor de Raad van Europa en als columniste werkzaam was, publiceerde eerder niet onomstreden verhalen- en essaybundels over migratie en de positie van moslimvrouwen, zoals 'Een moslima ontsluiert' (2004) en 'Gesluierde vrijheid' (2015)*.

Specificaties

Nederlands | 9789044630008 | 255 pagina's

Titel Brieven in Urdu
Auteur Naema Tahir
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2016
Overige gegevens 255 pagina's - 20 cm
ISBN 9789044630008
PPN 397983409
Genre verhalenbundel
Thematrefwoord Pakistaanse vrouwen
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

De buurjongen
Boek

De buurjongen roman (2017)/ Jan Siebelink

Een man met een verstandelijke en emotionele beperking, die op 11-jarige leeftijd zijn moeder verloor, trouwt en wordt vader, maar zijn relatie met zowel zijn vrouw als zijn kind lijdt onder zijn beperkingen.

Jan Siebelink
Het gordijn
Boek

Het gordijn (2017)/ Kader Abdolah

De in ballingschap levende Iraanse schrijver ontmoet in het onwezenlijke decor van Dubai nog één keer zijn moeder en hij gaat mee in haar door dementie beïnvloede beleving van de dagen die ze samen doorbrengen.

Kader Abdolah
Reddende engel
Boek

Reddende engel ([2017])/ Renate Dorrestein, redactie Harminke Medendorp

Een jonge vrouw arriveert op een boerderij waar twee jaar eerder een andere jonge vrouw door een ongeval om het leven kwam. Niet op de hoogte van wat er gebeurde, ontwart de hoofdfiguur bijna per ongeluk diverse geheimen en raakt ze verzeilt in gevaarlijke situaties.

Renate Dorrestein
De kozakkentuin
Boek

De kozakkentuin ([2015])/ Jan Brokken

De Duits-Baltische jurist en diplomaat Alexander von Wrangel (1833-1915) doet verslag van zijn jarenlange vriendschap met de schrijver Dostojevski.

Jan Brokken
Zweedse laarzen
Boek

Zweedse laarzen ([2015])/ Henning Mankell, uit het Zweeds vertaald door Clementine Luijten en Jasper Popma

Als het huis van een 69-jarige ex-chirurg afbrandt, verliest hij al zijn bezittingen, wordt hij verdacht van brandstichting en moet hij zijn leven opnieuw vorm geven.

Henning Mankell