En wat heeft dat met mij te maken?
Boek

En wat heeft dat met mij te maken? een misdaad in maart 1945 : de geschiedenis van mijn familie ([2016])/ Sacha Batthyany, vertaald uit het Duits door Olaf Brenninkmeijer

Zoektocht naar de familiegeschiedenis van de auteur, wiens tante in de Tweede Wereldoorlog betrokken zou zijn geweest bij de moord op honderdtachtig joden.

Aanwezigheid

Recensie

Het begon allemaal met een krantenbericht. Journalist Sacha Batthyany (1973), correspondent in de Verenigde Staten voor onder andere de 'Süddeutsche Zeitung', kreeg in 2006 een artikel onder ogen waarin stond dat zijn tante Margit in maart 1945 betrokken was bij een massamoord op honderdtachtig joden. Een feestje in een stadje honderd kilometer ten zuiden van Wenen was uitgelopen op een bloedbad. Stomdronken zou Margit rond middernacht samen met een stel nazi's naakte mannen en vrouwen een voor een hebben neergeschoten. 'Gastvrouw van de hel' werd ze genoemd. Het laat Batthyany niet meer los. Wat gebeurde er die nacht en uit wat voor geslacht is hijzelf eigenlijk afkomstig? Dit boek is het verslag van zijn zoektocht die hem door vele landen voert. Het is een onderzoek naar een verborgen familiegeschiedenis, een persoonlijk relaas waarin Batthyany niet alleen veel van zijn voorouders - een befaamde adellijke Hongaarse familie - maar ook van zichzelf prijsgeeft.

Specificaties

Nederlands | 9789048832583 | 300 pagina's

Titel En wat heeft dat met mij te maken? : een misdaad in maart 1945 : de geschiedenis van mijn familie
Auteur Sacha Batthyany
Secundaire auteur Olaf Brenninkmeijer
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Hollands diep, [2016]
Overige gegevens 300 pagina's - 22 cm
Annotatie Vertaling van: Und was hat das mit mir zu tun?. - Kiepenheur & Witsch. - (c)2016
ISBN 9789048832583
PPN 401407446
Rubriekscode Hongarije 945.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Jodenvervolging; Hongarije; Wereldoorlog II; Verhalen ; Adel; Hongarije; 20e eeuw; Verhalen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Jodenvervolging

Anderen bekeken ook

Wij waren de gelukkigen
Boek

Wij waren de gelukkigen ([2017])/ Georgia Hunter, vertaling uit het Engels: Els Franci-Ekeler

De belevenissen van de Pools Joodse familie Kurc tijdens de Tweede Wereldoorlog, de wereldwijde omzwervingen van de diverse familieleden en hun weerzien.

Georgia Hunter
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
Fortuna's kinderen
Boek

Fortuna's kinderen een trans-Atlantische familiekroniek (2021)/ Annejet van der Zijl

Geschiedenis van de Nederlandse families Herckenrath en De Fremery, die in de negentiende eeuw hun geluk in de Verenigde Staten beproefden.

Annejet van der Zijl
Sara, het meisje dat op transport ging
Boek

Sara, het meisje dat op transport ging (juni 2019)/ Lody van de Kamp

Het jonge joodse meisje Sara gaat in 1938 vanuit Duitsland op kindertransport naar Engeland, waar het leven oppakken zonder haar eigen gezin niet gemakkelijk voor haar is.

Lody B. van de Kamp
Het dienstmeisje van Degrelle
Boek

Het dienstmeisje van Degrelle hoe Hannah Nadel de oorlog overleefde ([2017])/ Simone Korkus

Geschiedenis van de Belgische joodse vrouw Hannah Nadel (1924-2017) die tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdook bij een zus van Léon Degerelle, de nazi-leider van Belgie.

Simone Korkus