Ik was een van hen
Boek

Ik was een van hen drie jaar undercover onder moslims ([2016])/ Maarten Zeegers

In 2013 verhuist Maarten Zeegers met zijn Syrische vrouw Sarah naar de Haagse wijk Transvaal. In deze buurt is driekwart van de inwoners moslim, en is hij degene die moet zien te integreren. Al snel blijkt dat Zeegers niet welkom is in de gesloten gemeenschappen. Hij ziet maar één mogelijkheid: zichzelf voordoen als moslim. Zijn nieuwe identiteit opent een wereld waarin maar weinig Nederlanders thuis zijn. Van dichtbij ziet hij een rituele geseling, hij laat een duivel uitdrijven en trekt twee maanden op met een Syrië-ganger. Zijn stappen worden zelfs gevolgd door de aivd. Op het moment dat hij zich dreigt te verliezen in zijn dubbelleven, verandert zijn wijk in een oorlogsgebied. Ik was een van hen is een onthullend en onontbeerlijk verslag voor iedereen die wil weten wat er speelt in het 'Nederlandse Molenbeek'. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatieVerslag van een arabist die moslim werd en enige jaren woonde in het Haagse Transvaalkwartier en de Schilderswijk om de islamitische samenleving daar van binnenuit te bestuderen.

Aanwezigheid

Recensie

De auteur is arabist en werd moslim om de moslimgemeenschap in de Haagse wijken Transvaalkwartier en Schilderswijk van binnenuit te bestuderen, daarbij zelf de strenge regels openlijk volgend. Daar bleek al snel dat de islam en moslims divers zijn, niet alleen in de te volgen wetsscholen maar ook qua culturele achtergronden. Het laat de strijd zien tussen de verschillende moskeeën, tussen jongeren en ouderen, tussen de soennieten en sjiieten. De oorlog in Syrië en Irak heeft grote invloed op deze moslims waar het salafisme populair is onder jongeren met een grote sociale druk. Er is een grote groep Syrië-gangers uit deze wijken waarvan een gedeelte is teruggekeerd. De auteur schetst een beeld van een parallelle islamitische maatschappij die zich steeds meer afkeert van de westerse (Nederlandse) samenleving en het gevaar wat daar van uitgaat en constateert daarbij dat de veiligheidsdiensten daar geen vat en zicht op kunnen krijgen. Een verhelderend beeld over diverse islamitische stromen binnen een aantal Haagse volkswijken die een bijdrage levert aan het publieke debat.

Specificaties

Nederlands | 9789057597527 | 333 pagina's

Titel Ik was een van hen : drie jaar undercover onder moslims
Auteur Maarten Zeegers
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Podium, [2016]
Overige gegevens 333 pagina's - plattegrond - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789057597527
PPN 402089618
Rubriekscode 328.79
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Moslims; Nederland; Verhalen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Moslims

Anderen bekeken ook

Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
Hoor nu mijn stem
Boek

Hoor nu mijn stem (2017)/ Franca Treur

Franca Treur
Menthol
Boek

Menthol (april 2016)/ Frank Krake, tekstredactie en inhoudelijke adviezen: Enno de Witt

Een zwarte marktkoopman uit het Caribisch gebied komt in Hengelo terecht, trouwt daar in 1928 met een Nederlandse mannequin en maakt naam met de verkoop van Babajaba Menthol-tandpasta.

Frank Krake
Nujeen
Boek

Nujeen (2016)/ Nujeen Mustafa & Christina Lamb, vertaling [uit het Engels] Karin de Haas

De Syrische Nujeen Mustafa (16, ik-figuur) ontvlucht haar land, hoewel ze spastisch is en in een rolstoel zit. Na een gevaarlijke tocht bereikt ze samen met haar zus uiteindelijk Duitsland. Met een katern kleurenfoto's. Vanaf ca. 15 jaar.

Nujeen Mustafa