De houdgreep
Boek

De houdgreep roman (2016)/ Joost Zwagerman

Uit de ontmoeting van een Nederlands au pair meisje en een Nederlandse student in Londen ontstaat een relatie.

Aanwezigheid

Recensie

Te veel woorden, en soms een ander teveel, is een fout die in bijna elk romandebuut gemaakt wordt. Ook Zwagerman (1963-2015) maakte die fout in zijn debuut 'De houdgreep' (1986). Zijn stijl was in dit boek duidelijk nog niet uitgekristalliseerd. Toch was de roman om twee redenen een verdienstelijk debuut: het verhaal is redelijk goed, vooral vanwege de achtergrond; verder is het moderne leven goed georganiseerd en geschetst. Het verhaal: Adriënne, Nederlands au pair in Londen, loopt in Hyde park de Amsterdamse jongen Ingmar tegen het lijf. Zijn broer, Siewald Booy, is een beroemd en vindingrijk maker van televisiefilmpjes bij popmuziek. In een van deze 'videoclips' gaan Ingmar en Adriënne een rol spelen. De plot van het boek is wat mager; de spanning wordt redelijk slim opgebouwd.

Specificaties

Nederlands | 9789029506724 | 143 pagina's

Titel De houdgreep : roman
Auteur Joost Zwagerman
Type materiaal Boek
Editie Achtste druk;
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij De Arbeiderspers, 2016
Overige gegevens 143 pagina's - 22 cm
Annotatie 1e druk: 1986. - (Grote ABC ; nr. 555)
ISBN 9789029506724
PPN 398476039
Thematrefwoord Relatieproblemen ; Au pair
Taal Nederlands

Relaties/Serie

Grote ABC
Boek

Grote ABC (1963-1992)

vol. nr. 555
Uitgeleend
Nederlands

Anderen bekeken ook

Honorair Kozak
Boek

Honorair Kozak (2015)/ Tommy Wieringa

Summary: Dit is het werk van een flaneur, een toerist en een reiziger. In de steppe van Oost-Oekraine wordt Tommy Wieringa tot honorair kozak geslagen, in Wenen gaat hij op zoek naar een illustere dubbelganger die naamloos door de geschiedenis werd toegedekt en in het Catharina klooster in de Sinai wordt hij de valse bruid van Jezus. Zijn avonturen voeren hem over de Zwarte Zee naar Odessa en door de woestijn naar de bronnen van het monastieke christendom. Veel van zijn reizen maakte Tommy Wieringa om onderzoek te doen voor zijn romans 'Joe Speedboot', 'Caesarion' en 'Dit zijn de namen'. Eerdere reisverhalen van zijn hand beoordeelde Simon Vinkenoog als "kostelijke anekdotes, belangrijke en toevallige ontmoetingen, ons meenemende naar gebieden waar wij nooit zullen komen, met een opmerkingsgave die alles een diep-menselijk gevoel verleent. Reizen als avontuur, onbevangen, open voor het onverwachte. Dit kan de verbeeldingskracht van een rasechte schrijver in ons teweeg brengen

Tommy Wieringa
Handel in veren
Boek

Handel in veren roman (2013)/ Rascha Peper

Eind jaren vijftig zoekt een ornitholoog in Nieuw-Guinea fanatiek naar sporen van het Bruijns boshoen om te bewijzen dat dit dier nog niet is uitgestorven.

Rascha Peper
Hoor nu mijn stem
Boek

Hoor nu mijn stem (2017)/ Franca Treur

Franca Treur
Gij nu
Boek

Gij nu (2016)/ Griet Op de Beeck

Thematisch verbonden verhalen over mensen in een wurgende eenzaamheid, met een belast verleden, die liefde gemist hebben of door ziekte en dood bezocht zijn en die toewerken naar een kantelmoment waarin een impuls gevolgd wordt of een beslissing genomen.

Griet Op de Beeck
De ongelooflijke zoektocht van Millie Bird
Dwarsligger

De ongelooflijke zoektocht van Millie Bird ([september 2015])/ Brooke Davis, vertaald [uit het Engels] door Harry Pallemans

Drie heel verschillende mensen gaan op reis door de Australische bush; ze vinden niet wat ze zochten, maar wel elkaars zorg en vriendschap.

Brooke Davis