Geborgen bladzijden
Boek

Geborgen bladzijden oorlogsdagboeken van jonge schrijvers (2016)/ samengesteld door Alexandra Zapruder, vertaald door Paul Heijman, Sylvie Hoyinck en Natalie Koch

Bloemlezing van dagboek(fragment)en, geschreven door jongeren uit heel Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Aanwezigheid

  • Uitgeleend tot: 15/01/2025
    8-14 jaar - 2e verd. - Denken en Dromen - Geschiedenis JODENVERVOLGING

Recensie

Waarom is Anne Frank het enige kind van wie we weten dat ze in de Tweede Wereldoorlog een dagboek heeft geschreven? Waarom heeft het publiek geen aandacht voor de dagboeken van al die andere Europese jongeren die over hun leven in de oorlog schreven? Die vragen stelde Alexandra Zapruder zich begin jaren negentig toen ze werd aangesteld als medewerker van het United States Holocaust Memorial Museum te Washington. In het decennium dat volgde, zocht ze overal ter wereld naar door jongeren geschreven oorlogsdagboeken. Dit boek bevat een selectie van haar vondsten, veertien dagboeken in totaal. Sommige dagboeken zijn ingekort, andere in hun geheel opgenomen. De bundel verscheen in 2002 voor het eerst in het Engels en is nu vertaald. Elk dagboek wordt voorafgegaan door een inleiding met informatie over de auteur, de context waarin hij of zij leefde en een uiteenzetting over het belang van de tekst. Het voornaamste doel van Zapruder is met dit boek docenten en jongeren een handvat te bieden bij het onderwijs over de Tweede Wereldoorlog. Met notenapparaat. Vanaf ca. 16 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789021401584 | 560 pagina's

Titel Geborgen bladzijden : oorlogsdagboeken van jonge schrijvers
Secundaire auteur Alexandra Zapruder ; Paul Heijman ; Natalie Koch ; Sylvie Hoyinck
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Em. Querido's Uitgeverij BV, 2016
Overige gegevens 560 pagina's - 23 cm
Annotatie Vertaling uit het Engels - Met literatuuropgave - Vertaling van: Salvaged pages: young writers' diaries of the Holocaust. - New Haven : Yale University Press, 2002
ISBN 9789021401584
PPN 398407681
Rubriekscode 928
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Jodenvervolging; Wereldoorlog II; Dagboeken ; Joodse jongeren; Europa; Wereldoorlog II; Dagboeken
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Jodenvervolging

Anderen bekeken ook

De verloren familie
Boek

De verloren familie hij overleefde de Tweede Wereldoorlog, maar de herinneringen aan zijn verloren familie laten zich niet verdringen... ([2017])/ Jenna Blum, vertaling [uit het Engels]: Carolien Metaal

Een Duits-joodse man, die in de oorlog zijn vrouw en kinderen heeft verloren, probeert in Amerika een nieuwe start te maken, met een nieuwe vrouw en dochter.

Jenna Blum
Anne Frank en haar lotgenoten
Boek

Anne Frank en haar lotgenoten het leven van Anne Frank en de geschiedenis van de holocaust verteld voor jongeren (2005)/ Carol Ann Lee ; [vert. uit het Engels door: Chrétien Breukers ; eindred.: Marianne Mols]

Het levensverhaal van Anne Frank (1929-1945), afgewisseld met ervaringen van andere joodse kinderen tijdens de Tweede wereldoorlog en een overzicht van de geschiedenis van de holocaust. Met enkele zwartwitfoto's. Vanaf ca. 12 jaar.

Carol Ann Lee
'Je beste vriendin Anne'
Boek

'Je beste vriendin Anne' (2011)/ Jacqueline van Maarsen

De 13-jarige Jacqueline vertelt hoe ze in 1942 Anne Frank ontmoet op het Joods Lyceum. Ze worden vriendinnen, totdat Anne plotseling verdwijnt. Met zwart-witfoto's. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.

Jacqueline van Maarsen
Kinderen van de Holocaust
Boek

Kinderen van de Holocaust ([2014])/ Alex Woolf, vertaling [uit het Engels]: Gert-Jan Kramer

'Mijn broer en ik konden niet naar school en het enige vermaak was een beetje wandelen. Het was ongelofelijk hoeveel dode mensen je op de straten zag liggen'. Via dit soort uitspraken van joodse kinderen lees je hoe ze werden vervolgd in de Tweede Wereldoorlog. Met veel foto's in kleur en zwart-wit. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.

Alex Woolf
Als je het licht niet kunt zien
Boek

Als je het licht niet kunt zien ([2015])/ Anthony Doerr, vertaling uit het Engels: Eefje Bosch

Door de Tweede Wereldoorlog en D-Day raken de levens van een blind Frans meisje en een jonge Duitse militair in St. Malo met elkaar verbonden.

Anthony Doerr