Rivierenland
Boek

Rivierenland ([2016])/ Sil van Doornmalen

Overzicht in woord en beeld van het westelijk rivierengebied in Gelderland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Aanwezigheid

Recensie

De boekenreeks '40-45' verhaalt zeer toegankelijk over de lokale en regionale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. De reeks is gebaseerd op het concept van 'Het grote 40-45 boek' (2011) naar een idee van Erik Somers en René Kok, beiden als historici verbonden aan het NIOD instituut voor oorlog-, holocaust- en genocidestudies. De diverse delen beogen in kort bestek een beeld te geven van de oorlogsjaren in een bepaalde stad of regio aan de hand van historische zwart-witfoto's uit de mobilisatietijd, de bezettingsjaren en de bevrijding. De foto's zijn voorzien van korte en bondige teksten. In het deel 'Rivierenland' wordt stilgestaan bij thema's als de mobilisatieperiode in de Betuwe, de Duitse inval en de infrastructurele vernielingen in mei 1940, het dagelijks leven tijdens de bezetting, NSB-vertoon en de maatregelen tegen joodse bewoners, Arbeitseinsatz en verzet, het gebied in de frontlinie tijdens operatie Market-Garden, Dolle Dinsdag en de bevrijding. De foto's zijn verzameld door historicus Sil van Doornmalen.

Specificaties

Nederlands | 9789462581227 | 128 pagina's

Titel Rivierenland
Auteur Sil van Doornmalen
Type materiaal Boek
Uitgave Zwolle : WBOOKS, [2016]
Overige gegevens 128 pagina's - illustraties - 32 cm
Annotatie Uitgave in samenwerking met Regionaal Archief Rivierenland
ISBN 9789462581227
PPN 402204174
Rubriekscode Gelderland 938
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Betuwe; Wereldoorlog II; Fotoboeken
Trefwoord Betuwe
Bommelerwaard
Wereldoorlog II
Militaire geschiedenis; Wereldoorlog II
Mobilisatie
Meidagen van 1940
Verzet
Collectie Market-Garden
Market-Garden, Operatie
Bevrijding
Wederopbouw
Fotoboeken
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Betuwe

Relaties/Serie

40-45
Boek

40-45 (2014-...)

vol.
Uitgeleend
Nederlands

Anderen bekeken ook

Gelderse verhalen van boeren, burgers en buitenlui
Boek

Gelderse verhalen van boeren, burgers en buitenlui 70 jaar plattelandsgeschiedenis (2016)/ inleiding André Kaper, Joska van der Linde en Jeanne van Poppel, interviews Annemieke van Buel, Ans Weevers, Barry Kortenhoff, Eefje Huisman, Gerdien van der Zee-ten Bokkel, Ina Brethouwer, Ingrid Maan, Johan Godschalk, Jan Hassink, Jeanne van Poppel, Margreet Gründemann, Nicolien van Doorn, Rita Steenwoerd, Saskia Toebes-Stortelers, Stance Westerhoud, Tessy Smeets ; redactie André Kaper, Lian van der Zon, Jette Janssen

Herinneringen van oudere plattelandbewoners van de Veluwe, Betuwe en Achterhoek over de geschiedenis van hun leefomgeving van de afgelopen zeventig jaar.

Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder
Gelderland grensland
Boek

Gelderland grensland 2000 jaar verdeeld en verbonden ([2016])/ Dolly Verhoeven, Maarten Gubbels, Marc Wingens en Simon van den Bergh (red.)

Historische artikelen over de betekenis van grenzen in de staatkundige, economische, religieuze en culturele wording van de provincie Gelderland.

Dansen in de regen
Boek

Dansen in de regen ([2017])/ Simone Foekens

Na de dood van haar veeleisende, zieke moeder ontdekt een vrouw wat haar eigen leven te bieden heeft.

Simone Foekens
De weemoedjaren
Boek

De weemoedjaren Nederland tussen Marshallhulp en oliecrisis, 1948-1973 (2015)/ Han van Bree

Han van Bree