Vernietigingskamp Sobibor
Boek

Vernietigingskamp Sobibor (2016)/ Jules Schelvis

Geschiedenis van dit uitroeiingskamp beschreven met hulp van getuigenissen en authentieke documenten.

Aanwezigheid

Recensie

Op 3 april 2016 overleed Jules Schelvis op 95-jarige leeftijd. In 1943 tijdens de jodenvervolgingen wordt hij gearresteerd en op transport gesteld. Hij overleeft zeven concentratie- en vernietigingskampen. Hij verliest zijn vrouw en zijn gehele schoonfamilie. Na zijn pensionering als Hoofd Algemene Zaken bij De Arbeiderspers en dagblad Het Vrije Volk, schrijft hij enige boeken waarbij hij niet alleen zijn persoonlijke ervaringen tijdens het nazi-bewind op papier zet, maar tevens een grondige studie maakt van hetgeen voorafging aan de jodenvervolgingen, de massamoorden in vernietigingskamp Sobibor en de naoorlogse processen, waarbij de verantwoordelijke SS-misdadigers terecht staan. Zijn studie 'Vernietigingskamp Sobibor' levert hem in 2008 een eredoctoraat op van de Universiteit van Amsterdam. Het is een van de weinige Nederlandse boeken over de gruwelen van Sobibor, die ook in het Engels en Duits zijn vertaald. Elfde ongewijzigde druk. Geïllustreerd met originele zwart-witfoto's en overzichtstekeningen. Een indrukwekkend monument.

Specificaties

Nederlands | 9789067077057 | 373 pagina's

Titel Vernietigingskamp Sobibor
Auteur Jules Schelvis
Type materiaal Boek
Editie Elfde druk;
Uitgave Amsterdam : De Bataafsche Leeuw, 2016
Overige gegevens 373 pagina's - illustraties - 25 cm
Annotatie 1e druk: 1993 - Met literatuuropgave, register
ISBN 9789067077057
PPN 402180526
Rubriekscode 928.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Sobibor (concentratiekamp)
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Concentratie-kampen

Anderen bekeken ook

Het Niemann album
Boek

Het Niemann album foto's van vernietigingskamp Sobibor ([2020])/ samengesteld door het Bildungswerk Stanislaw Hantz e.V. en de Forschungsstelle Ludwigsburg van de Universität Stuttgart, auteurs Martin Cüppers, Annett Gerhardt, Karin Graf, Steffen Hänschen, Andreas Kahrs, Anne Lepper, Florian Ross ; redactie: Martin Cüppers en Andreas Kahrs ; vertaling [uit het Duits]: Rob Pijpers ; redactie van de Nederlandse uitgave: Vitataal

Hoelang mag ik blijven?
Boek

Hoelang mag ik blijven? hoe een Joods meisje 13 onderduikadressen overleefde ([2018])/ Wendy Geuverink

Beschrijving van het (familie)leven van de Joodse vrouw Truus Stern-van Zuiden (1926) voor, in en na de Tweede Wereldoorlog.

Wendy Geuverink
De ontdekking van Urk
Boek

De ontdekking van Urk (november 2020)/ Matthias M.R. Declercq, ontwerp kaarten: Yde Bouma

De Vlaamse journalist en auteur woonde in 2019 een half jaar lang te midden van de Urkers en beschrijft het leven van deze bijzondere Nederlandse dorpsgemeenschap.

Matthias M.R. Declercq
De negentien treinen naar Sobibor
Boek

De negentien treinen naar Sobibor (1979)/ E.A. Cohen en Aad Nuis

E.A. Cohen ; Aad Nuis
Selma
Boek

Selma aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao ([2016])/ Carolijn Visser

Levensverhaal van Selma Vos (1921-1968), waarbij haar periode in communistisch China centraal staat en de rest van haar leven in flashbacks wordt belicht.

Carolijn Visser