We hadden liefde, we hadden wapens
Boek

We hadden liefde, we hadden wapens roman ([2016])/ Christine Otten

De vrouw en de zoon van de zwarte Amerikaanse burgerrechtenactivist Robert F. Williams duiken in hun herinneringen aan de beangstigende jaren 50 en 60 toen blanke Amerikanen met geweld de integratie van Afro-Amerikanen probeerden tegen te houden.

Aanwezigheid

Recensie

De Amerikaanse burgerrechtenactivist Robert F. Williams (1925-1996) is in Nederland amper bekend, in tegenstelling tot figuren als Martin Luther King en Malcolm X. Williams was geen voorvechter van gewapende strijd, maar wel van het recht op gewapende verdediging, dat hij verwoordde in zijn boek 'Negroes with guns'. Deze biografische roman is geschreven vanuit het perspectief van Roberts vrouw Mabel die op sterven ligt en haar memoires schrijft, en van Roberts zoon Johnny die bezoek krijgt van Kaila. Zij is bezig met een werkstuk voor school over de periode in de jaren '50 en '60 waarin blanken zich met geweld verzetten tegen de verdere integratie van Afro-Amerikanen, waarbij ze de FBI, lokale politie, de Ku KLux Klan en dogmatische links Amerika aan hun zijde hadden. Dat verhaal wil hier verteld worden. Otten schrijft met veel empathie, focust op de emotionele gevolgen van Williams' politieke keuzes voor zijn vrouw en kinderen. Hij zou met zijn gezin jarenlang in ballingschap leven op Cuba en in China. Een schrijnend verhaal, over de hoge prijs voor het tonen van moed. Gewaagde maar grotendeels geslaagde poging om de geschiedenis van de strijd voor burgerrechten in de VS te vertellen aan de hand van de beleving door leden van één militant gezin.

Specificaties

Nederlands | 9789025445683 | 252 pagina's

Titel We hadden liefde, we hadden wapens : roman
Auteur Christine Otten
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, [2016]
Overige gegevens 252 pagina's - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789025445683
PPN 40432505X
Genre biografie - roman over het rassenvraagstuk
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

Reddende engel
Boek

Reddende engel ([2017])/ Renate Dorrestein, redactie Harminke Medendorp

Een jonge vrouw arriveert op een boerderij waar twee jaar eerder een andere jonge vrouw door een ongeval om het leven kwam. Niet op de hoogte van wat er gebeurde, ontwart de hoofdfiguur bijna per ongeluk diverse geheimen en raakt ze verzeilt in gevaarlijke situaties.

Renate Dorrestein
Hoor nu mijn stem
Boek

Hoor nu mijn stem (2017)/ Franca Treur

Franca Treur
Dorsvloer vol confetti
Boek

Dorsvloer vol confetti (2014)/ Franca Treur

De 12-jarig Katelijne groeit als enig meisje op tussen zes broers in een streng (bevindelijk) gereformeerd Zeeuws boerengezin eind jaren tachtig, begin jaren negentig. Het intelligente, fantasievolle kind voelt zich een buitenbeentje; ze vlucht weg in fantasie en verhalen.

Franca Treur
De acht bergen
Boek

De acht bergen (2017)/ Paolo Cognetti, vertaald [uit het Italiaans] door Yond Boeke en Patty Krone

Een jongeman leert van zijn vader de bergen kennen en via een verkenning van de bergen zichzelf.

Paolo Cognetti
De familiereünie
Boek

De familiereünie ([2018])/ Tatiana de Rosnay, vertaling [uit het Frans] Caecile de Hoog en Noor Koch

Terwijl hoosbuien en overstromingen Parijs teisteren, overspoelt een stortvloed aan emoties een familiereünie.

Tatiana de Rosnay