Boeroes
Boek

Boeroes een familiegeschiedenis van witte Surinamers ([2016])/ Karin Sitalsing

Geschiedenis van de boeroes, de Nederlandse immigranten die zich halverwege de negentiende eeuw in Suriname vestigden, aan de hand van een familiegeschiedenis.

Aanwezigheid

Recensie

In 1845 arriveerde een vijftigtal Noord-Nederlandse gezinnen in Suriname om zich als kolonisten te vestigen in het district Saramacca. Ze waren slecht voorbereid en kwamen terecht in een onbarmhartig moeilijke streek. Binnen korte tijd stierven veel van de kolonisten en de landbouwpoging werd al gauw gestaakt. De overlevenden gingen op in de Surinaamse samenleving, maar wel als aparte groep blanke Surinamers: de boeroes. De auteur, journaliste voor verschillende kranten en zelf nakomeling van boeroes, beschrijft kort die geschiedenis en volgt dan het spoor in Suriname en Nederland van haar familie. Zij schrijft afwisselend in half-fictioneel vertellende stijl en in journalistieke reportagevorm. Dat levert een vlot leesbaar en soms aangrijpend boek op over een enigszins vergeten Surinaamse bevolkingsgroep. De uitgever had wel wat royaler mogen zijn met foto's. Voorzien van enkele plattegrondjes, een tijdlijn, stamboom, overzicht van bronnen en een verklarende woordenlijst.

Specificaties

Nederlands | 9789045030845 | 271 pagina's

Titel Boeroes : een familiegeschiedenis van witte Surinamers
Auteur Karin Sitalsing
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, [2016]
Overige gegevens 271 pagina's, 8 ongenummerde pagina's foto's - illustraties - 21 cm
ISBN 9789045030845
PPN 404324975
Rubriekscode Suriname 944.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederlandse emigranten; Suriname; 19e eeuw; Verhalen
Trefwoord Gelderland
Emigratie
Surinamers
PIM Rubriek Landen en Volken
PIM Trefwoord Suriname

Anderen bekeken ook

De Amerikaanse prinses
Boek

De Amerikaanse prinses ([2015])/ Annejet van der Zijl

Schets van het leven van Allene Tew (1872-1955), een van de rijkste vrouwen van haar tijd en onder meer dankzij prins Bernhard bevriend met het Nederlandse koningshuis.

Annejet van der Zijl
De acht bergen
Boek

De acht bergen (2017)/ Paolo Cognetti, vertaald [uit het Italiaans] door Yond Boeke en Patty Krone

Een jongeman leert van zijn vader de bergen kennen en via een verkenning van de bergen zichzelf.

Paolo Cognetti
Raadselvader
Boek

Raadselvader kind in de Koude Oorlog (2018)/ Jolande Withuis

De Nederlandse historica (1949) beschrijft haar jeugd in een diep gelovig communistisch milieu, in het bijzonder ook de verhouding met haar vader Berry Withuis (1920-2009), redacteur van De Waarheid, schaker en schaakjournalist.

Jolande Withuis
De heks van Limbricht
Boek

De heks van Limbricht roman (2021)/ Susan Smit

In 1674 in een dorpje bij Sittard wordt een 74-jarige vrouw met verstand van natuurgeneeskunde beschuldigd van tovenarij en hekserij en in een kerker gegooid.

Susan Smit
Kolja
Boek

Kolja roman ([2017])/ Arthur Japin

Een man reist in 1893 naar Sint-Petersburg om zijn vriend bij te staan bij de dood van diens broer, de componist Peter Iljitsj Tsjaikovski, maar ontdekt dat er misschien meer aan de hand is dan een dodelijk geval van cholera.

Arthur Japin