Gewone helden
Boek

Gewone helden de Dutch-Paris ontsnappingslijn 1942-1945 ([2016])/ Megan Koreman

Geschiedenis van een internationale verzetsgroep die tijdens de Tweede Wereldoorlog joden, geallieerde piloten en Engelandvaarders hielp om aan de Duitse bezetters te ontvluchten.

Aanwezigheid

Recensie

'Gewone helden' is een bijzonder boek. Het vertelt het verhaal van burgers die 'landsgrenzen overschrijdend' in verzet komen tegen de nazibezetting in de Tweede Wereldoorlog. Petje af voor die ruim driehonderd 'gewone' mensen (Nederlanders, Belgen, Fransen en Zwitsers), die met gevaar voor eigen leven de fysieke en morele moed opbrengen om gevluchte joden, vliegeniers en Engelandvaarders te helpen ontsnappen. Petje af ook voor de auteur die met nauwgezet speurwerk een veelvoud aan bronnen heeft doorgespit en deze helden van het verzet ook letterlijk door middel van een foto een gezicht geeft. Echt spannend is het niet wat je leest over de Dutch-Paris ontsnappingslijn en het ondergrondse verzet, daarvoor is het te veel een opsomming van namen en activiteiten, maar halverwege wanneer de Duitsers hen steeds meer op de huid zitten en via gruwelijke martelpraktijken informatie ontlokken aan gearresteerde leden, ga je meeleven met deze verzetsmensen en groeit het respect voor hun dapperheid. Met name het slothoofdstuk - 'Wie waren die mannen en vrouwen en waarom deden ze dit?' - doet je beseffen hoe bijzonder deze gewone helden waren.

Specificaties

Nederlands | 9789058755568 | 375 pagina's

Titel Gewone helden : de Dutch-Paris ontsnappingslijn 1942-1945
Auteur Megan Koreman
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Boom, [2016]
Overige gegevens 375 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789058755568
PPN 404005810
Rubriekscode 928.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Dutch-Paris
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Verzet

Anderen bekeken ook

Zolang er nog tranen zijn
Boek

Zolang er nog tranen zijn (2015)/ Hannelore Grünberg-Klein, met een nawoord van Arnon Grunberg

Een van oorsprong Duitse, geemigreerde joodse vrouw (1927-2015) beschrijft haar ervaringen tijdens de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

Hannelore Grünberg-Klein
Joodse huizen
Boek

Joodse huizen verhalen over vooroorlogse bewoners. [1] ([2015])/ onder redactie van Denise Citroen, Frits Rijksbaron en Gert Jan de Vries

Verhalen die zich afspeelden in de woningen van joden, zowel voor als tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Joodse huizen
Boek

Joodse huizen verhalen over vooroorlogse bewoners. 2 ([2016]), onder redactie van Frits Rijksbaron, Esther Shaya en Gert Jan de Vries

Verhalen die zich afspeelden in de woningen van joden, zowel voor als tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De hemel bestaat niet
Boek

De hemel bestaat niet over het leven van mijn ouders (cop. 2011)/ Jannetje Koelewijn

Neerslag van de gesprekken die de Nederlandse journaliste met vooral haar vader, afkomstig uit een gereformeerd Spakenburgs milieu, voerde over zijn leven, huwelijk en het mislukken daarvan.

Jannetje Koelewijn
Ons kamp
Boek

Ons kamp een min of meer Joodse geschiedenis (cop. 2012)/ Marja Vuijsje

Marja Vuijsje