Ontroerende onzin
Boek

Ontroerende onzin de joodse identiteit in het Nederland van nu (2016)/ Ronit Palache

Voor de meeste Nederlandse joden in dit boek speelt God een kleine rol. Toch zijn ze allemaal joods. Wat dat dan is? Erbij horen, herkenning voelen, samenklitten, strijd leveren, het delen van een zwaar verleden, maar ook de humor, het intellectualisme en de verbondenheid met Israël. Het Nederlandse jodendom wordt ook getypeerd door verscheurdheid tussen vroom en vrij, ruzietjes, regeltjes, discussies over wie er wel joods is en wie niet, angst, wantrouwen en antisemitisme. Een onverdeeld positieve aangelegenheid is het jodendom voor vrijwel niemand in dit boek. Toch voelt iedereen zich joods, is vluchten voor dat gegeven slechts bij hoge uitzondering mogelijk. Wat bindt de joden in Nederland? Wie zijn zij en welke toekomst hebben ze? Ontroerende onzin is een bundeling van individuen die samen een collectief vormen. Ronit Palache laat de complexiteit van het jodendom zien aan de hand van ruim honderd Nederlandse joden van drie generaties. Een belangrijk historisch portret van een cultuur, een geloof, een levenswijze. Ronit Palache (1984) is journalist en werkt als hoofd publiciteit en rechtenmanager bij de literaire uitgeverij Prometheus. Samen met Volkskrant-journaliste Corine Koole interviewt ze maandelijks onbekende Nederlanders voor het programma Onbekend bemind in de Rode Hoed in Amsterdam, waar Het Parool een vaste serie van gemaakt heeft. Palache schrijft wekelijks in het Nieuw Israëlitisch Weekblad en werkte voorheen voor weekblad Elsevier en het radioprogramma Simek 's nachts. 'Ontroerende onzin is wat al deze mensen ondanks alles bindt en kwelt. Deze rake, onsentimentele interviews laten weinig illusies heel over de eenvormigheid van de groep met de naam die hen definieert: joden.' JESSICA DURLACHER 'Wat moet een jood? Joods zijn of niet? Over die worsteling heeft Ronit Palache een buitengewoon boeiende bundel interviews geschreven.' TIM KRABBÉ 'Interviews in de beste traditie van Willem Wittkampf en Ischa Meijer: indrukwekkende monologen.' ARENDO JOUSTRA, HOOFDREDACTEUR ELSEVIER 'Nog nooit werd door andere mensen zo goed uitgelegd waarom ik me joods voel.' ROBERT VUIJSJE Bron: Flaptekst, uitgeversinformatieKorte interviews met Nederlandse joden over hun joodse identiteit en het jodendom, dat door de betrokkenen vooral wordt gezien als een 'way of life'.

Aanwezigheid

Recensie

In de periode 2013-2016 sprak Ronit Palache zo'n tweehonderd mensen voor de rubriek 'Mensch' in het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW). Dit boek biedt een greep uit de gesprekken die de journaliste en hoofd publiciteit en rechtenmanager bij uitgeverij Prometheus voerde. Gesprekken over joodse identiteit die cirkelen rond thema's als het al dan niet geloven in God, wel of geen kritiek hebben op Israël, de Shoah, antisemitisme en het al dan niet uitsluiten van vaderjoden. Het zijn merendeels geen bekende joden die Palache interviewde, maar allemaal mannen en vrouwen, jong en oud, orthodox of ongelovig, die nadenken over hun identiteit. Daardoor is de ondertitel van het boek misleidend; er is geen sprake van 'de' joodse identiteit. Het wachten is op soortgelijke interviews met andere minderheden in Nederland. Met een voorwoord van Abram de Swaan en een verklarende woordenlijst.

Specificaties

Nederlands | 9789044631555 | 311 pagina's

Titel Ontroerende onzin : de joodse identiteit in het Nederland van nu
Auteur Ronit Palache
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2016
Overige gegevens 311 pagina's - 20 cm
ISBN 9789044631555
PPN 408082607
Rubriekscode 908.11
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Jodendom; Identiteit; Nederland; Interviews
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Jodendom

Anderen bekeken ook

Een boterham met tevredenheid
Boek

Een boterham met tevredenheid honderd jaar opvoeden in Nederland ([2018])/ Marga Schiet, redactie: Karin Noë

Marga Schiet
Koningin Victoria als huwelijksmakelaar
Boek

Koningin Victoria als huwelijksmakelaar haar kinderen en kleinkinderen op Europese tronen ([2018])/ Deborah Cadbury, vertaling Roelof Posthuma

Historisch overzicht van de dynastieke huwelijken waardoor koningin Victoria van Groot-Brittannie trachtte de onderlinge band tussen de Europese vorstenhuizen te verstevigen en haar macht te consolideren.

Deborah Cadbury
De lagere school
Boek

De lagere school toen bijna alles nog heel anders was (2017)/ Wim Daniëls

Een terugblik op en hommage aan de lagere school in 32 portretten, met de nadruk op de periode vanaf 1930.

Wim Daniëls
Zoals ik jou ken, ken jij mij
Boek

Zoals ik jou ken, ken jij mij mijn jaren met Hella ([2018])/ Yvonne Keuls

Beschrijving van de vriendschap tussen de schrijfsters Yvonne Keuls en Hella Haasse, beiden in Indonesië geboren, in moeilijke en makkelijke tijden.

Yvonne Keuls
De laatste getuige
Boek

De laatste getuige (april 2018)/ Frank Krake, tekstredactie en inhoudelijke adviezen: Enno de Witt

Biografie van Wim Alosery, die als twintigjarige tijdens de Tweede Wereldoorlog te werk werd gesteld in Duitsland, ontsnapte, werd opgepakt en een verblijf in drie concentratiekampen en een scheepsramp overleefde.

Frank Krake