Dat zit in de genen
Boek

Dat zit in de genen hoe vreemdgaan en 49 andere menselijke trekjes erfelijker zijn dan gedacht ([2016])/ Martijn van Calmthout, Mieke Zijlmans

Aanwezigheid

Recensie

De auteurs, beiden wetenschapsjournalist, geven van een vijftigtal menselijke eigenschappen aan hoe sterk de erfelijke aanleg is in verhouding tot omgevingsinvloeden. Deze erfelijkheidsgraad wordt weergegeven in een percentage: van 0% (geen erfelijke bijdrage) tot 100% (volledig genetisch bepaald). De eigenschappen variëren van medische aandoeningen zoals artrose (33%) tot gedragskenmerken, zoals karakter (44%) en vreemdgaan (20%). Veel van deze, gemiddelde, waarden zijn verkregen uit tweelingenstudies door vergelijking van eeneiige en twee-eiige tweelingen. De auteurs zijn erin geslaagd, ook door contact met onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam, een zeer begrijpelijk boek over dit niet eenvoudige nature-nurture onderwerp te schrijven. Voorzien van een uitvoerige literatuurlijst, lay-out en tekeningen met paarse steunkleur.

Specificaties

Nederlands | 9789401433716 | 231 pagina's

Titel Dat zit in de genen : hoe vreemdgaan en 49 andere menselijke trekjes erfelijker zijn dan gedacht
Auteur Martijn van Calmthout
Secundaire auteur Mieke Zijlmans
Type materiaal Boek
Uitgave Tielt : Lannoo, [2016]
Overige gegevens 231 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789401433716
PPN 407741674
Rubriekscode 600.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Erfelijkheidsonderzoeken ; Ziekten; Erfelijkheid ; Gedrag; Erfelijkheid
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Erfelijkheidsleer

Anderen bekeken ook

Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder