De empathische samenleving
Boek

De empathische samenleving (2016)/ Jesse Klaver

Essay door de GroenLinks-politicus over de toenemende ongelijkheid in de Nederlandse samenleving, met een pleidooi voor een empatische samenleving waarin de kloven tussen de diverse groepen kunnen worden overbrugd.

Aanwezigheid

Recensie

Jesse Klaver (geboren in 1986) is sinds 2010 Tweede Kamerlid van GroenLinks en vanaf 2012 fractievoorzitter van deze politieke groepering. In dit grote essay, onderverdeeld in vier hoofdstukken, geeft hij indrukken van de problemen waarmee Nederland momenteel geconfronteerd wordt. Zo is de laatste dertig jaar de ongelijkheid weer toegenomen. Met name door het wij/zij-denken ontstaan onoverbrugbare kloven. Klaver wijst erop dat in het verleden altijd voor meer vrijheid en gelijkheid is gevochten en dat deze strijd nu voortgezet moet worden. Hij pleit voor een empathische samenleving, waarbij de mensen zich in elkaar kunnen inleven. Progressief Nederland heeft hierbij een taak. Maar of deze ideeën van deze politicus met uitgesproken standpunten in het verdeelde Nederland wel verwezenlijkt kunnen worden? Het boek, dat enigszins aansluit bij zijn 'De mythe van het economisme' (2015)*, is bestemd voor allen die in politieke vraagstukken geïnteresseerd zijn. Voorkennis is vereist. Pocketuitgave; normale druk.

Specificaties

Nederlands | 9789023455547 | 107 pagina's

Titel De empathische samenleving
Auteur Jesse Klaver
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : De Bezige Bij, 2016
Overige gegevens 107 pagina's - 19 cm
ISBN 9789023455547
PPN 40762046X
Rubriekscode 332
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederland; Politiek; GroenLinks-visie
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Politiek

Anderen bekeken ook

De mythe van het economisme
Boek

De mythe van het economisme pleidooi voor nieuw idealisme (2015)/ Jesse Klaver

Ik wil de status-quo doorbreken," zei Jesse Klaver tijdens zijn presentatie als fractievoorzitter van GroenLinks. "Het is mijn voornemen om de steeds sterkere tendens om iedere maatschappelijke kwestie te reduceren tot een rekensom tegen te gaan. We weten alles van de prijs maar bijna niks van de waarde". Jesse Klaver maakte een stormachtige entree in de Nederlandse politiek. Hij was het die het debat over de ongelijke vermogensverdeling in Nederland aanzwengelde door de Franse econoom Thomas Piketty naar de Kamer te halen. Hij was het ook die opzien baarde met zijn reprimande aan het adres van abn Amro-commissaris Van Slingelandt en met zijn strijd tegen belastingontwijkende multinationals. Nu is hij de jongste fractievoorzitter in de parlementaire geschiedenis. In 'De mythe van het economisme' vertelt Klaver over zijn eigen achtergrond, zijn ervaringen in de Tweede Kamer, en over zijn verzet tegen de economisering van de samenleving. In dit boek analyseert Klaver het economisme, schetst hij alternatieven en geeft hij een stem aan een groeiende onderstroom in de samenleving. Hij is ervan overtuigd dat het anders kanZelfportret van de GroenLinks-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, waarin hij zijn visie op de toekomst van Nederland ontvouwt en de uitwassen van het markt- en rendementsdenken bestrijjdt.

Jesse Klaver
Nazomer
Boek

Nazomer ([2017])/ Esther Verhoef

Een meisje uit een kansarm milieu schopt het tot internationaal succesvol modeontwerpster. Net voordat een groot evenement plaatsvindt, krijgt ze nieuws waardoor een ingrijpende gebeurtenis uit het verleden weer opdoemt.

Esther Verhoef