Het hoogste goed
Boek

Het hoogste goed (2017)/ Andrea Bajani, vertaald [uit het Italiaans] door Yond Boeke en Patty Krone

Een jongen die een groot verdriet als een hond met zich meevoert, heeft als enige sympathisant een meisje dat eveneens een geheim met zich meedraagt.

Recensie

Een jongen met een groot verdriet (onbenoemd, maar wellicht de ruzies tussen zijn ouders) sleept zich door het leven, met als enige sympathisant een meisje dat eveneens een geheim met zich meedraagt. Jaren later verlaat hij zijn dorp en bouwt in een andere stad een nieuw leven op, maar zijn verdriet en het meisje uit zijn jeugd blijven hem altijd bij. Dit is de centrale verhaallijn van deze poëtische roman, waarbij de schrijver de gebeurtenissen echter niet realistisch beschrijft, maar meer als een zelfverklaard sprookje, waarbij het verdriet de jongen als een hond begeleidt. Ook zijn vader en zijn vriendinnetje hebben een eigen hond, de één groot en zwaar, de ander klein en mottig, als metafoor voor hoe iedereen zijn eigen verdriet in zich draagt. Een dichterlijk boek dat gelezen kan worden als een poging om uit je eigen eenzaamheid te breken, maar ook als analyse van een rouwperiode of depressie. Te waarderen voor wie geen moeite heeft met een gebrek aan actualiteit, realisme of specifieke details; voor een dergelijke lezer een korte roman van een grote schoonheid en kwetsbaarheid van de Italiaanse auteur (1975).

Specificaties

Nederlands | 9789025304553 | 143 pagina's

Titel Het hoogste goed
Auteur Andrea Bajani
Secundaire auteur Yond Boeke ; Patty Krone
Type materiaal Boek
Uitgave AmsterdamAthenaeum-Polak & Van Gennep, 2017
Overige gegevens 143 pagina's - 20 cm
Annotatie Vertaling van: Un bene al mondo. - (c)2016
ISBN 9789025304553
PPN 405392869
Genre psychologische roman
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

Het leven in tijden van vrede
Boek

Het leven in tijden van vrede ([2017])/ Francesco Pecoraro, vertaald [uit het Italiaans] door Els van der Pluijm en Hilda Schraa

Tijdens een vertraagde vlucht overdenkt een bouwkundig ingenier zijn leven als naoorlogse babyboomer.

Francesco Pecoraro