Kaatje Knoop en het adelgebroed
Boek

Kaatje Knoop en het adelgebroed (november 2016)/ Metje Blaak, teksredactie: Clasina Douma, Inga Tjapkes, Hansje Verbeek

Het leven van een jonge vrouw die in de jaren twintig van de twintigste eeuw in de textielindustrie in Twente werkt.

Recensie

In de jaren twintig van de twintigste eeuw werkt Kaatje Knoop, net als zoveel andere vrouwen en meisjes, in de textielindustrie in Twente. De arbeidsomstandigheden zijn slecht en vooral vrouwen hebben weinig of geen rechten. Kaatje's vriendin Grietje krijgt een relatie met de jonge baron en Kaatje met zijn vriend die advocaat is. Kaatje gaat zich inzetten voor meer vrouwenrechten. Er gebeurt van alles in wel 71 korte hoofdstukken, maar er zit weinig lijn in, een rode draad ontbreekt. Het boek leest makkelijk weg doordat de zinnen kort zijn, maar er zijn helaas veel taal-, stijl- en drukfouten. Er worden nogal wat onwaarschijnlijke gebeurtenissen beschreven. De titel verwijst naar de term waarmee de moeder van Kaatje de adel aanduidt. De auteur schreef eerder circa tien romans en non-fictieboeken over vergelijkbare sociale thema's en over haar verleden als prostituee.

Specificaties

Nederlands | 9789082187441 | 226 pagina's

Titel Kaatje Knoop en het adelgebroed
Auteur Metje Blaak
Secundaire auteur Clasina Douma
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Ocelot, november 2016
Overige gegevens 226 pagina's - illustraties - 22 cm
ISBN 9789082187441
PPN 407541276
Genre sociale roman - historische roman
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

Dingen die niet mogen
Boek

Dingen die niet mogen roman ([2016])/ Sabine van den Berg

Een vrouw, getrouwd met haar jeugdliefde en inmiddels de onderworpenheid zelve, wordt gedwongen vraagtekens te zetten bij vreemd gedrag van haar man.

Sabine van den Berg
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder