Alles voor het moederland
Boek

Alles voor het moederland de Stalinterreur ten tijde van Isaak Babel en Vasili Grossman ([2017])/ Michel Krielaars

Aanwezigheid

Recensie

Michel Krielaars (1961) was jaren Ruslandcorrespondent voor de NRC. In dit boek beschrijft hij de geschiedenis van de Stalinterreur aan de hand van leven en werk van schrijvers Isaak Babel en Vassili Grossman. Beiden waren van joodse afkomst en geloofden aanvankelijk in de grote offers die noodzakelijk waren voor het communistische experiment. In de jaren dertig groeide de druk vanuit de communistische partij steeds om concessies te doen in hun werk. De staat eiste dat zij hun werk in dienst stelden van het hogere doel van de communistische heilstaat, ten koste van hun artistieke vrijheid en integriteit. Met desastreuze gevolgen: Babel werd in 1937 als contrarevolutionair geëxecuteerd. Het manuscript van Grossmans magnum opus werd in beslag genomen. Krielaars schrijft met veel empathie over het lot van schrijvers die laveerden tussen hun werk en de gevaren van een totalitaire staat. Aan de hand van hun leven en werk geeft hij een indringend beeld van de geschiedenis van de Sovjet-Unie tot de dood van Stalin. In 2015 kreeg Krielaars de Bob den Uylprijs voor 'Het brilletje van Tsjechov' (2014).

Specificaties

Nederlands | 9789045033884 | 343 pagina's

Titel Alles voor het moederland : de Stalinterreur ten tijde van Isaak Babel en Vasili Grossman
Auteur Michel Krielaars
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, [2017]
Overige gegevens 343 pagina's - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789045033884
PPN 407723994
Rubriekscode Rusland 945
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Stalinisme; Sovjet-Unie; Sociale geschiedenis ; Babel', Isaak ; Stalinisme ; Sovjet-Unie; Sociale geschiedenis
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Sovjet-Unie

Anderen bekeken ook

Tsjaikovskistraat 40
Boek

Tsjaikovskistraat 40 roman ([2017])/ Pieter Waterdrinker

Beschrijving van wat er gebeurde voor, tijdens en na de Russische Oktoberrevolutie in 1917, verpakt in de eigen levensgeschiedenis van de auteur.

Pieter Waterdrinker
De heilige Rita
Boek

De heilige Rita roman (2017)/ Tommy Wieringa

Een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorpje in Oost-Nederland woont, raakt na een overval op zijn beste vriend uit balans.

Tommy Wieringa
De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken
Hoor nu mijn stem
Boek

Hoor nu mijn stem (2017)/ Franca Treur

Franca Treur
Raadselvader
Boek

Raadselvader kind in de Koude Oorlog (2018)/ Jolande Withuis

De Nederlandse historica (1949) beschrijft haar jeugd in een diep gelovig communistisch milieu, in het bijzonder ook de verhouding met haar vader Berry Withuis (1920-2009), redacteur van De Waarheid, schaker en schaakjournalist.

Jolande Withuis