Stad in oorlog
Boek

Stad in oorlog Amsterdam 1940-1945 in foto's ([2017])/ René Kok en Erik Somers

Aanwezigheid

Recensie

Prachtig en indringend fotoboek over de oorlogsgeschiedenis van Amsterdam. Volgens de samenstellers en onderzoekers (al jaren verbonden aan het NIOD), zijn er in Nederland zo'n 160.000 foto's uit de periode 1940-1945 bekend. 20.000 daarvan zijn afkomstig uit de hoofdstad. In deze omvangrijke selectie komt de Tweede Wereldoorlog in al zijn nuances tot leven. Van de relatief rustige beginjaren waarin zelfs wat economische voorspoed te noteren viel en er bijvoorbeeld gewoon cabaretvoorstellingen te zien waren, tot aangrijpende en gruwelijke beelden van bombardementen, jodenvervolging en de hongerwinter. Het boek is in min of meer chronologische thema's onderverdeeld (dreiging, mei 1940, dagelijks leven, collaboratie, jodenvervolging, verzet etc. tot en met de nasleep na de bevrijding). Afsluitend een hoofdstuk met unieke kleurenfoto's. De fotobijschriften zijn bondig en zeer informatief. Ze getuigen van grote kennis van het onderwerp. Het doel van deze uitgave is verontrusten, bewustmaken en het geweten in beroering brengen. Daar zijn de samenstellers ruimschoots in geslaagd.

Specificaties

Nederlands | 9789462581913 | 303 pagina's

Titel Stad in oorlog : Amsterdam 1940-1945 in foto's
Auteur René Kok
Secundaire auteur Erik Somers
Type materiaal Boek
Uitgave Zwolle : WBOOKS, [2017]
Overige gegevens 303 pagina's - illustraties - 32 cm
Annotatie Uitgave in samenwerking met NIOD Instituut voor oorlogs-, holocaust en genocidestudies - Met literatuur opgave
ISBN 9789462581913
PPN 408975326
Rubriekscode Noord-Holland ; Amsterdam 938.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Amsterdam; Wereldoorlog II; Fotoboeken
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Amsterdam

Anderen bekeken ook

Nach Holland
Boek

Nach Holland de meidagen van 1940 door Duitse ogen ([2018])/ Gerard Groeneveld

Zwart-witfoto's door Duitse soldaten genomen tijdens de inval in Nederland in mei 1940, voorzien van uitgebreide bijschriften.

Gerard Groeneveld
Willem III
Boek

Willem III de weerspannige koning ([2017])/ Jan J.B. Kuipers

Koning Gorilla of Willem de Goede? De eerstgenoemde bijnaam van Willem III (1817-1890) is bekender. Willems leven werd geteisterd door schandalen. Hij regeerde lang, van 1849-1890. Zijn koningschap is vooral van belang door de periode waarin het viel: een tijd van transformatie naar een samenleving, gekenmerkt door verstedelijking, industrialisering met alle uitwassen van dien en democratisering. En ook van wetenschappelijke en technologische revoluties en conflicten tussen grote, naburige naties. In 1839 huwde Willem zijn volle nicht Sophie van Wurtemberg. Uit dit zeer ongelukkige huwelijk kwamen drie zonen voort: Willem, Maurits en Alexander. Allen stierven vóór hun vader. Na Sophie's dood hertrouwde Willem met de 41 jaar jongere Emma van Waldeck-Pyrmont (1879). Vrucht van dit huwelijk was de latere koningin Wilhelmina. Willem besteeg de troon na enkele internationale affaires. De Belgische revolutie van 1830 had het koninkrijk gesplitst. Vervolgens kwam het Europese revolutiejaar 1848, dat Nederland een nieuwe grondwet bracht. Willems koningschap werd geplaagd door één serieuze internationale aangelegenheid: de Luxemburgse kwestie (1866/67), die Nederland in een heikele positie tussen Pruisen en Frankrijk bracht. Binnenlandse moeilijkheden waren vaak te wijten aan Willems karakter. In zijn drift dreigde hij bijvoorbeeld Schiedam te bombarderen, of ministers te laten executeren. Men schreef het toe aan het deels Russische 'Romanov-bloed' van de koning. Anderzijds was hij een muziek- en kunstminnend man, met brede belangstelling voor technologische ontwikkelingen, landbouwwetenschap en infrastructuur. Willem kon ook zeer innemend en joviaal uit de hoek komen, en toonde zich bij de watersnoden van 1855 en 1861 zeer betrokken. Willem III. De weerspannige koning besteedt naast dit alles veel aandacht aan Willems jeugd, zijn liefdesaffaires, de koninklijke onderkomens, de begaafde, tragische koningin Sophie, sociale (wan)toestanden, de ontwikkeling in Nederlands-Indie en overige kolonienChronologische beschrijving van het leven van koning Willem III (1817-1890), tegen de achtergrond van de (inter)nationale veranderingen in zijn tijd.

Jan J.B. Kuipers
De Oranjes
Boek

De Oranjes de canon van ons Koninklijk Huis (2015)/ Gerben Graddesz Hellinga & Patric Aalders, beeld- en eindredactie Patric Aalders

Korte biografische schetsen van leden van het huis van Oranje-Nassau vanaf het eind van de vijftiende eeuw tot heden.

Gerben Hellinga
Geschiedenis van Nederland
Boek

Geschiedenis van Nederland het verhaal van prehistorie tot heden ([2014])/ Anne Doedens, Yolande Kortlever, Liek Mulder

A. Doedens
De weemoedjaren
Boek

De weemoedjaren Nederland tussen Marshallhulp en oliecrisis, 1948-1973 (2015)/ Han van Bree

Han van Bree