Vergeten slachtoffers
Boek

Vergeten slachtoffers psychiatrische inrichting de Willem Arntsz Hoeve in de Tweede Wereldoorlog ([2017])/ Marco Gietema & Cecile aan de Stegge

Geschiedenis van de ruim duizend patienten in de inrichting in Den Dolder die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen door vervolging en verwaarlozing.

Recensie

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stierven 1163 patiënten in de psychiatrische inrichting Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder. Dit enorme aantal werd geweten aan met name de hongerwinter. Meerdere oorzaken - zoals een tekort aan goederen en goed opgeleid personeel, de opname van meer dan 800 evacués en politiek belang boven patiëntenbelang stellen - zorgden voor een sneeuwbaleffect; de hongerwinter gaf slechts de genadeklap. Na de oorlog werd bij de procesvoering van directeur en bestuur alleen ingegaan op duidelijk strafbare feiten, zoals hun aandeel in de arrestatie van de 35 joodse patiënten, en niet op de verantwoordelijkheid die zij hadden naar de patiënten toe. Bevat zwart-wit archiefmateriaal en een personenregister. Van zeven 'vergeten personen' is een portret opgenomen. De auteurs deden gedegen archiefonderzoek en spraken met nabestaanden. Tot voor kort ging de geschiedschrijving van de stichting gedurende de Tweede Wereldoorlog ten faveure van de (weinige) heldendaden. Dit boek laat een andere kant zien, waarin duidelijk wordt dat het door de Duitsers nieuw aangestelde bestuur en de nieuwe directeur politieke belangen boven die van kwaliteit van patiëntenzorg stelden. Een uniek boek dat ook inkijk geeft in een door de oorlog ontredderde psychiatrische inrichting.

Specificaties

Nederlands | 9789089539465 | 269 pagina's

Titel Vergeten slachtoffers : psychiatrische inrichting de Willem Arntsz Hoeve in de Tweede Wereldoorlog
Auteur Marco Gietema
Secundaire auteur Cecile aan de Stegge
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Boom, [2017]
Overige gegevens 269 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789089539465
PPN 398090696
Rubriekscode 606.81
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Willem Arntsz Stichting; Wereldoorlog II
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Psychiatrische inrichtingen