Kinderen van zwarte bevrijders
Boek

Kinderen van zwarte bevrijders een verzwegen geschiedenis ([2017])/ Mieke Kirkels

Geschiedenis van de kinderen die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in Limburg zijn verwekt door zwarte militairen uit het Amerikaanse leger.

Aanwezigheid

Recensie

Centraal staat het lot van kinderen die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn verwekt door zwarte militairen in het Amerikaanse leger. De zwarte bevrijders werden hartelijk ontvangen in Limburg waar men nog nooit zwarte mensen had gezien, terwijl ze in het Amerikaanse leger strikt gescheiden leefden van blanke militairen. Omdat alleen in het zuiden van Limburg langere tijd zwarte troepen gestationeerd waren, werden juist daar gekleurde kinderen geboren (circa zeventig), die vaak niets of weinig wisten over hun afkomst. Daarvan komen er twintig aan het woord en zijn er twaalf uitgebreid geïnterviewd. De kinderen kenden vaak hun vader niet, maar vielen door hun afwijkende huidskleur op in het blanke Zuid-Limburg. De nu zelfstandig werkende communicatieadviseur (1947) schreef eerder een boek over een zwarte Amerikaanse militair ('Van Alabama naar Margraten', 2014)*. Dit tweede boek, gebaseerd op het gelijknamige 'oral history'-project, geeft niet alleen een uitstekend beeld van de problemen waarmee de kinderen door hun afkomst en kleur worstelden, maar ook van segregatie in de Verenigde Staten en discriminatie in Nederland. Met zwart-wit- en kleurenfoto's.

Specificaties

Nederlands | 9789460043215 | 192 pagina's

Titel Kinderen van zwarte bevrijders : een verzwegen geschiedenis
Auteur M. Kirkels
Type materiaal Boek
Uitgave Nijmegen : Uitgeverij Vantilt, [2017]
Overige gegevens 192 pagina's - illustraties, foto's, kaarten - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789460043215
PPN 410247014
Rubriekscode 928.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Bevrijdingskinderen; Verhalen ; Amerikaanse militairen; Racisme
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Bevrijdingskinderen

Anderen bekeken ook

Selma
Boek

Selma aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao ([2016])/ Carolijn Visser

Levensverhaal van Selma Vos (1921-1968), waarbij haar periode in communistisch China centraal staat en de rest van haar leven in flashbacks wordt belicht.

Carolijn Visser
De heilige Rita
Boek

De heilige Rita roman (2017)/ Tommy Wieringa

Een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorpje in Oost-Nederland woont, raakt na een overval op zijn beste vriend uit balans.

Tommy Wieringa
Het einde van de eenzaamheid
Boek

Het einde van de eenzaamheid ([2017])/ Benedict Wells, uit het Duits vertaald door Gerda Baardman

Als hun ouders in 1983 bij een auto-ongeluk om het leven komen, worden drie kinderen in een internaat geplaatst; daar proberen ze met dit drama, dat ook hun verdere leven zal tekenen, om te gaan.

Benedict Wells
Hoor nu mijn stem
Boek

Hoor nu mijn stem (2017)/ Franca Treur

Franca Treur
Ondanks de zwaartekracht
Boek

Ondanks de zwaartekracht ([2017])/ Suzanna Jansen

Levensgeschiedenis van de Amsterdamse architect Cornelis van Eesteren (1897-1988) en van de balletdanseres Steffa Wine (1913-1991), waarbij de lezer ook veel te weten komt over het leven van de auteur zelf.

Suzanna Jansen