Matzes en mie
Boek

Matzes en mie de lotgevallen van de families Barend en van Haeften ([2017])/ Marijke Barend-van Haeften en Frits Barend

Familiegeschiedenis van de journalist Barend en literatuurhistorica Van Haeften, van wie de verledens zijn gekleurd door de Holocaust en de dekolonisatie van Nederlands-Indie.

Aanwezigheid

Recensie

Journalist Frits Barend en literatuurhistorica Marijke van Haeften trouwden in 1969. Allebei werden ze tweeëntwintig jaar eerder geboren, twee jaar na de bevrijding, de één in een gezin met een joodse achtergrond, de ander in een familie die in Nederlands-Indië had gewoond. Twee families vol oorlogstrauma's door Duitse en Japanse concentratiekampen, door onderduik en verraad, door gele sterren en gaskamers, door dwangarbeid en bersiap. De deelname van Barend en Van Haeften aan het televisieprogramma 'Verre verwanten' was het startsein om diep in hun familiegeschiedenis te duiken. Het leidde tot schokkende ontdekkingen, waarbij goed en kwaad elkaar afwisselen. Op basis van bijzonder archiefmateriaal schreef Van Haeften het leeuwendeel van het boek, Barend becommentarieerde het en herschreef enkele stukken. Met bronnenopgave, afbeeldingen in zwart-wit en stambomen.

Specificaties

Nederlands | 9789024406227 | 231 pagina's

Titel Matzes en mie : de lotgevallen van de families Barend en van Haeften
Auteur Marijke Barend-van Haeften
Secundaire auteur Frits Barend
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Boom, [2017]
Overige gegevens 231 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789024406227
PPN 407790489
Rubriekscode 928
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Jodenvervolging; Wereldoorlog II; Verhalen ; Nederlands Oost-Indie; Wereldoorlog II; Verhalen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Wereldoorlog II

Anderen bekeken ook

Titia
Boek

Titia een onbezonnen reis naar het land van de vijand ([2014])/ Eefje Rammeloo

Op ware feiten gebaseerd verhaal over een jonge Nederlandse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Duitsland vertrekt, daar trouwt met een Duitser en probeert met hem een leven op te bouwen, eerst in Duitsland, later in Nederland.

Eefje Rammeloo
De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken
Mazzel tov
Boek

Mazzel tov mijn leven als werkstudente bij een orthodox-joodse familie ([2017])/ Margot Vanderstraeten

Een werkstudente geeft jarenlang bijles aan kinderen uit een orthodox-joods gezin in Antwerpen en bezoekt hen jaren later in Israel en de Verenigde Staten.

Margot Vanderstraeten
De Amerikaanse prinses
Boek

De Amerikaanse prinses ([2015])/ Annejet van der Zijl

Schets van het leven van Allene Tew (1872-1955), een van de rijkste vrouwen van haar tijd en onder meer dankzij prins Bernhard bevriend met het Nederlandse koningshuis.

Annejet van der Zijl
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert