Afrekeningen
Boek

Afrekeningen de onderwereldoorlog op straat en in de rechtszaal ([2017])/ Paul Vugts

Journalistiek verslag van een aantal moorden in het Amsterdamse misdaadcircuit tussen 2012 en eind 2016.

Recensie

De auteur (1974) onderzocht de verbanden tussen het grote aantal liquidaties in Amsterdam tussen 2012 en eind 2016. Een opsomming laat 29 moorden op criminelen zien plus een aantal onschuldige slachtoffers. Sommige liquidaties kregen veel aandacht, zoals die in het Scheepvaartmuseum en die waarbij het hoofd van het slachtoffer op straat werd gevonden. Maar ook die in het Staatsliedenkwartier, waarbij twee motoragenten ternauwernood konden ontsnappen. Het gaat om een oorlog die uitbrak tussen twee bendes vanwege een verdwenen lading cocaïne. De daders en slachtoffers zijn vooral van Marokkaanse en Antilliaanse afkomst. Veel aandacht gaat uit naar de rechtszaken, waarbij geput wordt uit de pleidooien van officieren en verdediging. Getuigenissen en opmerkingen van verdachten bieden soms een komische noot in deze orgie van geweld. Het boek vergt veel van de lezer vanwege het zeer grote aantal personages wat het verwarrend maakt. Wie zich daar doorheen worstelt, leest een onderhoudend en degelijk onderzocht verslag van deze gebeurtenissen. De auteur is misdaadverslaggever en heeft meerdere publicaties op zijn naam staan.

Specificaties

Nederlands | 9789462970595 | 253 pagina's

Titel Afrekeningen : de onderwereldoorlog op straat en in de rechtszaal
Auteur Paul Vugts
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : De Kring, [2017]
Overige gegevens 253 pagina's - 22 cm
ISBN 9789462970595
PPN 408340630
Rubriekscode 396.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Criminaliteit; Verhalen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Criminaliteit

Anderen bekeken ook

Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder
Kogels voor de kroongetuige
Boek

Kogels voor de kroongetuige (2016)/ John van den Heuvel

Columns over misdaad en misdaadbestrijding uit de periode 2014-2016.

John van den Heuvel
Kokkie
Boek

Kokkie het turbulente leven en de aangekondigde dood van Martin Kok (februari 2017)/ Timo van der Eng

Biografie van de Nederlandse crimineel (1967-2016), tijdens zijn laatste levensperiode ook actief als misdaadjounalist.

Timo van der Eng
Crimescene Schilderswijk
Boek

Crimescene Schilderswijk misdaadbiografie van de beruchtste wijk van Nederland ([2017])/ Hendrik Jan Korterink, redactie Gerard Ridder

Journalistiek overzicht van een aantal ernstige misdrijven in de Haagse Schilderwijk sedert 1990.

Hendrik Jan Korterink
Deals en dodenlijstjes
Boek

Deals en dodenlijstjes van Willem Endstra tot Astrid Holleeder: wie durft er nog te getuigen? ([2018])/ Marian Husken

Journalistiek verslag over feiten en fictie inzake kroongetuigen, die in ruil voor belastende verklaringen tegen grote criminelen strafvermindering in het vooruitzicht krijgen gesteld.

Marian Husken