In het diepste geheim
Boek

In het diepste geheim spionage-acties van Nederlandse onderzeeboten van 1968 tot 1991 ([2017])/ Jaime Karremann

"U dient zich te realiseren dat we varen alsof het oorlog is", zei de commandant van een Nederlandse onderzeeboot in 1983 tegen zijn bemanning. De zes Nederlandse onderzeeboten verzamelden tijdens de Koude Oorlog in het geheim inlichtingen over de marine van de Sovjet-Unie. Slechts een handjevol mensen buiten de Koninklijke Marine was van deze operaties, die niet onder de NAVO vielen, op de hoogte. In het diepste geheim beschrijft voor het eerst deze zeer geheime operaties uitgebreid en gedetailleerd. Aan de hand van interviews en archiefonderzoek onthult Jaime Karremann hoe de Nederlandse onderzeeboten van de ijskoude Noordelijke IJszee tot het ondiepe zeegebied bij Egypte onopgemerkt Sovjetschepen achtervolgden, fotografeerden, afluisterden en soms tot op een meter naderden. In het diepste geheim gaat over mensen, boten en vooral over heel veel nooit eerder openbaar gemaakte onderzeese avonturen. Het boek leest als een thriller, de beschreven spanning, angst, mislukkingen en successen, zijn echtOverzicht van de inlichtingenmissies van de Koninklijke Marine met duikboten tijdens de Koude Oorlog.

Aanwezigheid

Recensie

In 2006 verscheen het boek 'Klaar voor onder water'. Het gaf een overzicht van de geschiedenis van de Nederlandse Onderzeedienst vanaf de oprichting in 1906 tot honderd jaar later. Slechts dertig pagina's in deze publicatie schetsten de contouren van de inlichtingenmissies van de onderzeeboten van de Koninklijke Marine. Dit boek gaat verder. Nog nooit werd er zo gedetailleerd geschreven over de Nederlandse patrouilles. De auteur Jaime Karremann neemt de lezer mee op vele geheime onderzeeboot patrouilles vanaf 1968 tot het einde van de Koude Oorlog in 1991. Hij verhaalt boeiend over de successen, de mislukkingen, de techniek, maar vooral over de mens aan boord: over angst, sfeer, risico's, fouten, saamhorigheid, ontberingen en geniale plannen. De auteur heeft voor dit boek bijna dertig oud-onderzeebootmannen geïnterviewd over hun Koude Oorlog-patrouilles. Voor het eerst kan een breed publiek kennis nemen van hun ervaringen. Een uniek stuk maritieme geschiedenis. Het boek is voorzien van enkele foto's in kleur en zwart-wit en enige bijlagen met onder meer de technische gegevens van de beschreven onderzeeboten.

Specificaties

Nederlands | 9789082699500 | 252 pagina's

Titel In het diepste geheim : spionage-acties van Nederlandse onderzeeboten van 1968 tot 1991
Auteur Jaime Karremann
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Marineschepen.nl, [2017]
Overige gegevens 252 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789082699500
PPN 410924687
Rubriekscode 399.62
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Spionage; Duikboten; Nederland; 1966-1990
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Spionage

Anderen bekeken ook

De dames van Ivy Cottage
Boek

De dames van Ivy Cottage roman ([2018])/ Julie Klassen, vertaald [uit het Engels] door Lia van Aken

Rond 1820 is een jonge vrouw na de dood van haar vader vastbesloten in haar eigen onderhoud te voorzien en daarom begint ze een uitleenbibliotheek; al snel stuit ze op mysterieuze zaken.

Julie Klassen
Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder
't Hooge Nest
Boek

't Hooge Nest (2021)/ Roxane van Iperen

Twee joodse zusjes duiken onder in villa 't Hooge Nest in het Gooi en ondernemen van daaruit actie tegen de Duitse bezetter.

Roxane van Iperen
In de vuurlinie
Boek

In de vuurlinie ([2017])/ Andy McNab, vertaling [uit het Engels] Fanneke Cnossen

Nick Stone en zijn team gaan op zoek naar een bende die de westerse wereld dreigt te ontwrichten door een hoofdader in het internationale internetverkeer te saboteren.

Andy McNab
SAS: helden en schurken
Boek

SAS: helden en schurken hoe de speciale Britse eenheid de Nazi's saboteerde en de uitkomst van de oorlog bepaalde ([2018])/ Ben Macintyre, Nederlandse vertaling [uit het Engels] Marieke van Muijden, Henk Moerdijk

Geschiedenis van de Britse Special Air Service tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ben Macintyre