Tabé Java, tabé Indië
Boek

Tabé Java, tabé Indië de koloniale oorlog van mijn opa (augustus 2017)/ Ronald Nijboer

Reconstructie, geschreven door zijn kleinzoon, van de belevenissen van een soldaat die tussen 1946 en 1948 in Nederlands-Indië tegen de Indonesiërs vocht.

Aanwezigheid

Recensie

Boerenzoon Evert-Jan Nijboer (1923-2008) uit Hardenberg was één van de vele jonge Nederlanders die als vrijwilliger gingen vechten in Nederlands-Indië direct na de Tweede Wereldoorlog. Hij verbleef in West-Java van 1946 tot begin 1948 en liet dagboeken, brieven en foto's na. Zijn kleinzoon Ronald Nijboer (1987), socioloog en schrijver, zocht het een en ander uit, naast de documenten van zijn grootvader nog vele andere bronnen in literatuur, archieven en andere media over deze Nederlands-Indonesische oorlog. Hij reconstrueerde de belevenissen van zijn opa met die van andere gegevens in Indonesië, waar Evert-Jan verschrikkelijke dingen meemaakte met het sneuvelen van collega's en Indonesiërs, o.m. bij de slag om Tjiandpoer. Hij maakte ook foto's van lijken en massagraven. Na afloop kwam hij naar huis en zweeg zijn hele leven over dit gebeuren. Kleinzoon Ronald maakte er een goedlopend verhaal van, dat indruk maakt. Het is compleet met twee katernen foto's uit privé- en openbaar bezit, noten, bibliografie en een schetskaartje van West-Java in de jaren 1940.

Specificaties

Nederlands | 9789402727302 | 286 pagina's

Titel Tabé Java, tabé Indië : de koloniale oorlog van mijn opa
Auteur Ronald Nijboer
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave [Amsterdam] : HarperCollins, augustus 2017
Overige gegevens 286 pagina's, 16 ongenummerde pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789402727302
PPN 409269344
Rubriekscode 944.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederlandse militairen; Vrijwilligers; Politionele acties; Verhalen ; Nederlandse militairen; Onafhankelijkheidsoorlogen; Indonesië; Verhalen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Onafhankelijkheids-oorlogen

Anderen bekeken ook

De heilige Rita
Boek

De heilige Rita roman (2017)/ Tommy Wieringa

Een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorpje in Oost-Nederland woont, raakt na een overval op zijn beste vriend uit balans.

Tommy Wieringa
Selma
Boek

Selma aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao ([2016])/ Carolijn Visser

Levensverhaal van Selma Vos (1921-1968), waarbij haar periode in communistisch China centraal staat en de rest van haar leven in flashbacks wordt belicht.

Carolijn Visser
De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken
Ons gaat het in ieder geval nog goed
Boek

Ons gaat het in ieder geval nog goed een Nederlandse familie in Oost-Pruisen, 1920-1946 (2018)/ Ingrid Hoogendijk

Geschiedenis van een Nederlandse familie die in 1922 in het bezit kwam van een landgoed in Oost-Pruisen, daar het nazi-regime en de Tweede Wereldoorlog meemaakte en na 1946 door de Russen werd verdreven.

Ingrid Hoogendijk
De acht bergen
Boek

De acht bergen (2017)/ Paolo Cognetti, vertaald [uit het Italiaans] door Yond Boeke en Patty Krone

Een jongeman leert van zijn vader de bergen kennen en via een verkenning van de bergen zichzelf.

Paolo Cognetti