De grote ontsnapping
Boek

De grote ontsnapping de grootste uitbraak van Amerikaanse krijgsgevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog ([2017])/ Stephen Dando-Collins, vertaling [uit het Engels]: Gerrit-Jan van den Berg

Aanwezigheid

  • Uitgeleend tot: 14/12/2024
    Spannend en Actief - Waargebeurde verhalen GESCHIEDENIS ; KRIJGSGEVANGENEN DAND

Recensie

Het wordt de grootste uitbraak van Amerikaanse krijgsgevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog genoemd. 'The Big Break' is het feitelijke relaas van de vele ontsnappingspogingen, vaker niet dan wel succesvol, ondernomen door de 'kriegies' die opgesloten zaten in het kamp Oflag 64 in Szubin, een plaatsje in het westen van Polen, en later de met veel geweld en bloed gepaard gaande bevrijding uit het kamp in Hammelburg, een stadje in Duitsland. De auteur is erin geslaagd een gedetailleerde reconstructie te maken, waarbij hij zich heeft gebaseerd op vele bronnen, vaak zelfgeschreven herinneringen van gevangenen die het hebben overleefd. Er zijn foto's van diverse personen van wie de lezer te weten komt hoe ze met vindingrijkheid, lef en doorzettingsvermogen steeds opnieuw pogingen waagden om te ontsnappen. Een plattegrond van Oflag 64, twee kaartjes die de geografie verhelderen en een verklarende woordenlijst dragen bij tot dit succesvolle en soepel vertaalde verslag van de menselijke wil tot overleven, gevoed door een onbedwingbaar verlangen naar vrijheid. Met noten, bibliografie, verklarende woordenlijst en register.

Specificaties

Nederlands | 9789045213538 | 316 pagina's

Titel De grote ontsnapping : de grootste uitbraak van Amerikaanse krijgsgevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog
Auteur Stephen Dando-Collins
Secundaire auteur Gerrit-Jan van den Berg
Type materiaal Boek
Uitgave Uithoorn : Karakter Uitgevers B.V., [2017]
Overige gegevens 316 pagina's, 8 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: The big break. - St. Martin's Press, 2017
ISBN 9789045213538
PPN 409140465
Rubriekscode 928.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Ontsnappingen; Krijgsgevangenen; Polen; Wereldoorlog II
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Krijgsgevangenen

Anderen bekeken ook

De schipper
Boek

De schipper ([2017])/ Devin Murphy, vertaald [uit het Engels] door Jan Mellema

Een 14-jarige Nederlandse jongen brengt tijdens de Tweede Wereldoorlog een aantal weken door in een kamp van de Hitlerjugend, meldt zich bij de Duitse marine, maar vlucht naar Canada als hij door een oom wordt gewaarschuwd dat hij als oorlogspropaganda wordt gebruikt.

Devin Murphy
De laatste getuige
Boek

De laatste getuige (april 2018)/ Frank Krake, tekstredactie en inhoudelijke adviezen: Enno de Witt

Biografie van Wim Alosery, die als twintigjarige tijdens de Tweede Wereldoorlog te werk werd gesteld in Duitsland, ontsnapte, werd opgepakt en een verblijf in drie concentratiekampen en een scheepsramp overleefde.

Frank Krake
Sara, het meisje dat op transport ging
Boek

Sara, het meisje dat op transport ging (juni 2019)/ Lody van de Kamp

Het jonge joodse meisje Sara gaat in 1938 vanuit Duitsland op kindertransport naar Engeland, waar het leven oppakken zonder haar eigen gezin niet gemakkelijk voor haar is.

Lody B. van de Kamp
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder