De laatste façade
Boek

De laatste façade een persoonlijk verhaal over liefde, schuldgevoel en dementie (2017)/ Burkhard Spinnen, vertaald [uit het Duits] door Liesbeth van Nes

Een zoon vertelt open en integer over de dementie van zijn moeder, geeft reflecties daarop en vertelt over zijn ambivalente gevoelens.

Aanwezigheid

Recensie

Wat gebeurt er tussen een dementerende moeder en haar enige zoon naast en tijdens de alledaagse veranderingen? De Duitse auteur (1956), onder meer bekroond met de Aspekte Literatuurprijs, beschrijft openhartig en reflectief hoe zijn relatie met zijn moeder en zijn eigen houding zich ontwikkelen. Hij maakt de lezer deelgenoot van het hele proces, waarin zijn moeder eerst nog lang met allerlei kunst- en vliegwerk in haar eigen huis woont op flinke afstand van het zijne en daarna in een verzorgingshuis. Het vertellen eindigt - respectvol - in de fase waarin zijn moeder hem nog wel herkent, maar waarin de communicatie zich steeds meer verengt en ritualiseert tot een patroon van moeder en klein kind. Steeds minder toont zij interesse voor zijn werk en haar opgroeiende kleinkinderen. Hij ergert zich aan de schijn die zij lijkt op te houden alles nog in de hand te hebben. Oprecht stelt hij de pijnlijke vraag: verliest zijn moeder door de dementie haar interesse in zijn leven, of was hij eigenlijk nooit belangrijk voor haar? Boeit van a tot z. Zeer lezenswaardig, hoge klasse.

Specificaties

Nederlands | 9789021407340 | 175 pagina's

Titel De laatste façade : een persoonlijk verhaal over liefde, schuldgevoel en dementie
Auteur Burkhard Spinnen
Secundaire auteur Liesbeth van Nes
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Em. Querido's Uitgeverij bv, 2017
Overige gegevens 175 pagina's - 20 cm
Annotatie Vertaling van: Die letzte Fassade. Wie meine Mutter dement wurde. - Freiburg im Breisgau : Verlag Herder GmbH, 2016
ISBN 9789021407340
PPN 409229717
Rubriekscode 324
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Moeder-zoon relatie; Verhalen ; Dementerende ouderen; Verhalen
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Dementie

Anderen bekeken ook

In het oranje ochtendlicht
Boek

In het oranje ochtendlicht ([2017])/ Nina Riggs, vertaald [uit het Engels] door Karina van Santen

Een vrouw beschrijft de laatste maanden die ze nog te leven heeft.

Nina Riggs
Leven en laten leven
Boek

Leven en laten leven roman ([2018])/ Hendrik Groen

Een in leven en huwelijk teleurgestelde vijftiger probeert met het geld van zijn ontslagvergoeding te ontsnappen aan zijn eentonige bestaan en een nieuw leven in Italie te beginnen.

Hendrik Groen
Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder
Ach, moedertje
Boek

Ach, moedertje (2017)/ Hugo Borst

Persoonlijk relaas van de bekende journalist en voetbalcriticus over zijn moeder die dementeert.

Hugo Borst
Spoed en tegenspoed
Boek

Spoed en tegenspoed over de man op de ambulance (2017)/ Piet Stuive

Autobiografie van een ambulanceverpleegkundige over zijn ervaringen in de verpleegkunde maar ook als patiënt.

Piet Stuive