Zolang ik nog leef
Boek

Zolang ik nog leef over ongeneeslijk ziek zijn, herinneringen nalaten en blijvende verbondenheid ([2017])/ Goedele Van Edom

Handreiking voor ongeneeslijk zieken en hun familie en naasten, met name voor het rouwproces.

Aanwezigheid

Recensie

Als je te horen krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent, stort je wereld in. Ineens is het reëel dat de tijd van leven die je nog rest, ernstig beperkt is. Alles wat voorheen zo vanzelfsprekend leek, wordt onderwerp van twijfel. En de cruciale vraag komt boven: hoe ga ik hiermee om? Hoe kun je leven met de voortdurende dreiging van de dood? Dit boek gaat over het leven met een ongeneeslijke ziekte, over voortleven in de herinnering en verder leven na het verlies van een geliefde. Het verhuizen van de buitenwereld naar de binnenwereld wordt verteld aan de hand van vele voorbeelden. Onder andere wordt de kracht van riten belicht en het belang van sporen nalaten. Ook tips zoals het maken van een herinneringsdoos wordt uitgelegd en als suggestie meegegeven. Goedele Van Edom begeleidt al meer dan vijftien jaar mensen tijdens de laatste maanden van hun leven. Zij laat zien dat bewust bezig zijn met je afscheid kan helpen in je eigen rouwproces. Daarnaast kan het boek voor nabestaanden waardevol zijn. Met enkele illustraties in kleur en een literatuurlijst; achterin enkele kaartjes met teksten om uit te knippen.

Specificaties

Nederlands | 9789401441780 | 205 pagina's

Titel Zolang ik nog leef : over ongeneeslijk ziek zijn, herinneringen nalaten en blijvende verbondenheid
Auteur Goedele Van Edom
Type materiaal Boek
Uitgave TieltLannoo, [2017]
Overige gegevens 205 pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789401441780
PPN 410741094
Rubriekscode 418.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Terminale patiënten; Psychosociale hulpverlening
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Palliatieve zorg

Anderen bekeken ook

Het laatste uit liefde
Boek

Het laatste uit liefde het verhaal van mijn broer en zijn zus ([2016])/ Cathy Rentzenbrink, vertaling [uit het Engels]: Janke Greving

Na het ernstige ongeluk van haar broer zorgen de Britse schrijfster en haar ouders acht jaar lang voor de comateuze man. Persoonlijk relaas over hoe ze besloten tot levensbeeindiging.

Cathy Rentzenbrink
Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder