De puberdagboeken
Boek

De puberdagboeken hoe tieners over hun leven schrijven (2017)/ Monica Soeting & Nina Wijsbek, met een voorwoord van Rob van Essen

De auteurs laten zien (en becommentarieren) hoe pubers over hun leven schrijven aan de hand van dagboeken uit de collectie van het Nederlands Dagboekarchief.

Recensie

De auteurs laten zien hoe tieners over hun leven schrijven. Zij doen dat aan de hand van dagboekfragmenten van pubers, die zij voorzien hebben van hun eigen mening. Dat gebeurt heel discreet: bij de puberteksten zijn geen echte namen of verdere gegevens opgenomen. Het gaat niet uitsluitend over pubers van nu. Ook worden er uittreksels uit dagboeken van vroegere tijden aangehaald. Liefde, vrijen, eenzaamheid en onzekerheid zijn uiteraard hoofdthema's in de meeste puber-schrijfsels. Het is interessant om de verschillende levensuitingen van vroeger en nu naast elkaar te leggen. Pubers van destijds, van bijvoorbeeld de vorige eeuw en soms nog vroeger, dachten, voelden en leden dikwijls hetzelfde, maar drukten zich vaak anders, terughoudender uit. Het voorwoord van Rob van Essen is liefdevol en hier en daar licht poëtisch geschreven. Het Nederlands Dagboekarchief maakt dagboeken toegankelijk, ook voor wetenschappelijk onderzoek. Zeer interessant, vooral voor ouders en andere opvoeders van pubers.

Specificaties

Nederlands | 9789400407633 | 175 pagina's

Titel De puberdagboeken : hoe tieners over hun leven schrijven
Uniforme titel De puber-dag-boeken
Auteur Monica Soeting
Secundaire auteur Nina Wijsbek ; Rob van Essen
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Thomas Rap, 2017
Overige gegevens 175 pagina's - 20 cm
ISBN 9789400407633
PPN 409176362
Rubriekscode 416.25
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Puberteit
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Puberteit

Anderen bekeken ook

Handboek voor tienermeiden
Boek

Handboek voor tienermeiden alles wat je wilt weten maar niet durft te vragen (2017)/ Daphna Loudar, omslagontwerp, opmaak en illustraties: Hester van Toorenburg

Van liefdesverdriet en roken tot dieten, benen scheren en veilige seks. Vrijwel al je vragen over de puberteit voor wat betreft emoties, sociale media, werk, alcohol enz. worden beantwoord. Met verhalen van leeftijdsgenoten en getekende illustraties. Vanaf ca. 12 t/m 16 jaar.

Daphna Loudar
100% Coco Paris
Boek

100% Coco Paris ([2014])/ Niki Smit

Omdat Coco (13) wordt uitgelachen om haar kledingstijl, draagt ze op de foto's op haar modeblog altijd een dierenmasker. Haar blog wordt een hit. Als MTV een wedstrijd aankondigt, is Coco vastbesloten de fashionreis naar Parijs te winnen. Vanaf ca. 11 jaar.

Niki Smit
Drie keer niks
Boek

Drie keer niks ([2017])/ door Jeff Kinney, vertaling [uit het Engels]: Hanneke Majoor

Het is oktober en Halloween komt eraan. Bram zit vol nieuwe plannen om eerder aan snoep te komen, het feest van Mariana bij te wonen en een film te maken met Theo. Dagboek met veel cartoons. Vanaf ca. 10 jaar.

Jeff Kinney
Het ongelukproject
Boek

Het ongelukproject ([2018])/ Julie Buxbaum, vertaling [uit het Engels]: Marie-Louise van Dongen

David brengt de schoolpauze altijd in z'n eentje door. Hij heeft een vorm van autisme waardoor iedereen hem mijdt. Dan komt Kit bij hem zitten. Haar vader is onlangs omgekomen bij een verkeersongeluk en ze vindt zijn directe eerlijkheid verfrissend. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen hen. Vanaf ca. 13 jaar.

Julie Buxbaum
Stank voor dank
Boek

Stank voor dank ([2018])/ Rachel Renée Russell met Nikki Russell, vertaling [uit het Engels]: Mechteld Jansen ; omslagafbeelding en illustraties: Rachel Renée Russell

Tijdens het weekend zit Max opgesloten in zijn nieuwe school. Dan ontdekt hij drie dieven die de computers van school willen stelen. Gelukkig kan hij Evi buiten school bereiken. Maar kan zij hem helpen? Met veel grappige zwart-wittekeningen. Vanaf ca. 10 jaar.

Rachel Renée Russell