Pelgrim
Boek

Pelgrim leven en reizen van Christiaan Snouck Hurgronje (2017)/ Philip Dröge

Geromantiseerde biografie van de Nederlandse arabist en islamkenner Christiaan Snouck Hurgronje (1857-1936), die eind negentiende eeuw betrokken was bij de pacificatie van Atjeh.

Aanwezigheid

Recensie

Christiaan Snouck Hurgronje (1857-1936) was arabist, islamkenner en kenner van talen en culturen van Indonesië. Tevens was hij regeringsadviseur en als zodanig betrokken bij de zuivering van Atjeh. In dit werk, waarvoor veel bronnenmateriaal is geraadpleegd, schetst de auteur het leven van Snouck Hurgronje in twee werelden: de islamitische waarin hij islamiet met de islamieten is en de Nederlandse, zijn werk als geleerde, regeringsadviseur en zijn betrokkenheid bij spionagewerk. Het boek geeft een interessant beeld van de begaafde en gecompliceerde en ook dubbelhartige persoonlijkheid van Snouck Hurgronje, die gedreven werd door grote eerzucht. De verdienste van deze biografie is dat een historische persoonlijkheid dichterbij wordt gebracht, maar niet elke lezer zal gecharmeerd zijn van de gezochte en gemeenzame stijl, evenmin van soms plastische details. Anderen daarentegen zullen taal en stijl misschien als vlot en toegankelijk waarderen. Niettemin een boeiend levensverhaal. Met enkele illustraties in zwart-wit, verantwoording en literatuurlijst.

Specificaties

Nederlands | 9789000353088 | 355 pagina's

Titel Pelgrim : leven en reizen van Christiaan Snouck Hurgronje
Auteur Philip Dröge
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Houten : Spectrum, 2017
Overige gegevens 355 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789000353088
PPN 410840521
Rubriekscode 937.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Snouck Hurgronje, C.; Biografieën
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Snouck Hurgronje

Anderen bekeken ook

Moederstad
Boek

Moederstad Jakarta, een familiegeschiedenis (2021)/ Philip Dröge

Een geschiedenis van de stad Jakarta, waar de auteur op basis van archiefonderzoek belevenissen van zijn voorouders doorheen vlecht en die koppelt aan internationale ontwikkelingen als slavernij, crises en oorlogen.

Philip Dröge
De heilige Rita
Boek

De heilige Rita roman (2017)/ Tommy Wieringa

Een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorpje in Oost-Nederland woont, raakt na een overval op zijn beste vriend uit balans.

Tommy Wieringa
Het einde van de eenzaamheid
Boek

Het einde van de eenzaamheid ([2017])/ Benedict Wells, uit het Duits vertaald door Gerda Baardman

Als hun ouders in 1983 bij een auto-ongeluk om het leven komen, worden drie kinderen in een internaat geplaatst; daar proberen ze met dit drama, dat ook hun verdere leven zal tekenen, om te gaan.

Benedict Wells
Tsjaikovskistraat 40
Boek

Tsjaikovskistraat 40 roman ([2017])/ Pieter Waterdrinker

Beschrijving van wat er gebeurde voor, tijdens en na de Russische Oktoberrevolutie in 1917, verpakt in de eigen levensgeschiedenis van de auteur.

Pieter Waterdrinker
Selma
Boek

Selma aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao ([2016])/ Carolijn Visser

Levensverhaal van Selma Vos (1921-1968), waarbij haar periode in communistisch China centraal staat en de rest van haar leven in flashbacks wordt belicht.

Carolijn Visser