Welkom in adoptieland
Boek

Welkom in adoptieland een persoonlijke en kritische zoektocht ([2017])/ Anouk Eigenraam

Persoonlijke en kritische zoektocht van adoptiedochter naar haar Koreaanse familie in Seoul, waarbij zij zich verdiept in de complexe wereld van internationale adoptie.

Aanwezigheid

Recensie

'Stop met het adopteren van kinderen uit het buitenland', adviseerde de Raad voor Strafrechtstoepassing en jeugdbescherming in 2016 aan het kabinet. De Raad stelde dat ontwikkelingshulp in het land zelf een betere manier is om kinderen te beschermen. Vijf dagen na haar tweede verjaardag wordt Yoon Kyung Lee vanuit een kindertehuis uit Seoul naar Nederland gevlogen. Vanaf dat moment groeit zij op in een Nederlands gezin als Anouk Eigenraam. Ruim vijfendertig jaar probeert ze haar afkomst te negeren, verzint zij smoesjes om niet terug te gaan. Tot de nieuwsgierigheid naar haar achtergrond te groot wordt. In 2016 vertrekt ze voor zeven maanden naar Seoul om haar familie te bezoeken en erachter te komen waarom haar ouders afstand van haar hebben gedaan. Naast emotionele en ingewikkelde contacten met haar vader, stiefvader en overige Koreaanse familieleden, verdiept Anouk zich in de complexe wereld van internationale adoptie. Zij vraagt zich af of er sprake is van een markt van vraag en aanbod of dat het een goede manier is om kinderen te helpen. Ook onderzoekt ze wat de gevolgen voor betrokkenen zijn, naast de vraag of misstanden te voorkomen of te verhelpen zijn. Auteur werpt op basis van haar eigen zoektocht naar haar achtergrond, een helder licht op het actuele debat over adoptie.

Specificaties

Nederlands | 9789029514538 | 302 pagina's

Titel Welkom in adoptieland : een persoonlijke en kritische zoektocht
Auteur Anouk Eigenraam
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij De Arbeiderspers, [2017]
Overige gegevens 302 pagina's, 16 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789029514538
PPN 40922863X
Rubriekscode 323.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Buitenlandse adoptiekinderen; Verhalen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Adoptie

Anderen bekeken ook

Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder
Alleen tegen mijn vader
Boek

Alleen tegen mijn vader het aangrijpende, waargebeurde verhaal van het meisje dat een supermens moest worden ([2017])/ Maude Julien, vertaling [uit het Frans]: Angela Knotter

Maude Julien
Leven en laten leven
Boek

Leven en laten leven roman ([2018])/ Hendrik Groen

Een in leven en huwelijk teleurgestelde vijftiger probeert met het geld van zijn ontslagvergoeding te ontsnappen aan zijn eentonige bestaan en een nieuw leven in Italie te beginnen.

Hendrik Groen
De lagere school
Boek

De lagere school toen bijna alles nog heel anders was (2017)/ Wim Daniëls

Een terugblik op en hommage aan de lagere school in 32 portretten, met de nadruk op de periode vanaf 1930.

Wim Daniëls
De winter voorbij
Boek

De winter voorbij ([2018])/ Isabel Allende, vertaald uit het Spaans door Rikkie Degenaar

Een auto-ongeluk in New York brengt de levens van een Chileense vrouw, een Amerikaanse man en een illegale Gualtemalteekse kinderoppas in een stroomversnelling.

Isabel Allende