Vrijhaven Shanghai
Boek

Vrijhaven Shanghai hoe duizenden joodse vluchtelingen in China aan de Holocaust ontkwamen ([2017])/ Joan Veldkamp

Aanwezigheid

Recensie

Nog steeds worden er zaken uit de Tweede Wereldoorlog bekend die alleen aan betrekkelijk weinigen bekend waren. In dit geval gaat het om de 18.000 Joden die naar Shanghai hadden weten te ontkomen en daar aanvankelijk in betrekkelijke rust konden leven. De Oostenrijkse Joden waren daar terechtgekomen met de hulp van een Chinese diplomaat, de Baltische Joden kregen hulp van een Japanse diplomaat. Toen de Japanners de stad echter innamen moesten zij zich terugtrekken in een getto, waar ook ernstige hongersnood heerste, maar waar de Japanners, ondanks het aandringen van de aldaar verblijvende nazi-Duitsers, niet overgingen tot genocide. De ter zake kundige schrijfster (1965) schetst heel duidelijk het wereldgebeuren en de plaats van deze Joden daarin. Zij doet dit met behulp van onder andere de informatie die zij verkreeg van twee overlevende Oostenrijkse Joodse mannen, toen jonge jongens, en uit het dagboek van een geïnterneerde Nederlandse man. Daarnaast geeft zij aandacht aan diverse personen die toen een belangrijke rol gespeeld hebben. Zakelijke, vlot geschreven en boeiende geschiedschrijving. Bevat noten, bibliografie en zwart-witfoto's.

Specificaties

Nederlands | 9789460035135 | 203 pagina's

Titel Vrijhaven Shanghai : hoe duizenden joodse vluchtelingen in China aan de Holocaust ontkwamen
Auteur Joan Veldkamp
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Balans, [2017]
Overige gegevens 203 pagina's, 8 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789460035135
PPN 409070181
Rubriekscode China 945.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Joodse vluchtelingen; China; Wereldoorlog II
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Vluchtelingen

Anderen bekeken ook

Raadselvader
Boek

Raadselvader kind in de Koude Oorlog (2018)/ Jolande Withuis

De Nederlandse historica (1949) beschrijft haar jeugd in een diep gelovig communistisch milieu, in het bijzonder ook de verhouding met haar vader Berry Withuis (1920-2009), redacteur van De Waarheid, schaker en schaakjournalist.

Jolande Withuis
Valkuil
Boek

Valkuil (2018)/ Arnaldur Indriðason, vertaald [uit het IJslands] door Adriaan Faber

Tijdens de Tweede Wereldoorlog onderzoeken politiemannen Flóvent en Thorson de dood van een op het strand aangespoelde man en de dood van een jongeman die met veel geweld om het leven is gebracht.

Arnaldur" Indriðason
Selma
Boek

Selma aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao ([2016])/ Carolijn Visser

Levensverhaal van Selma Vos (1921-1968), waarbij haar periode in communistisch China centraal staat en de rest van haar leven in flashbacks wordt belicht.

Carolijn Visser
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
De heilige Rita
Boek

De heilige Rita roman (2017)/ Tommy Wieringa

Een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorpje in Oost-Nederland woont, raakt na een overval op zijn beste vriend uit balans.

Tommy Wieringa