Van Elmina naar Paramaribo
Boek

Van Elmina naar Paramaribo de slavenhaler ([2017])/ Dr. Frank Dragtenstein

Onderzoek naar de vroege betrekkingen (1400-1700) tussen Europeanen en Afrikanen, het begin van de slavenhandel en de rol van de Nederlanders in de slavenhandel naar Suriname aan de hand van een journaal van een overtocht in 1686.

Aanwezigheid

Recensie

Tussen 1658 en 1828 zijn een kleine driehonderdduizend slaven vanuit West-Afrika naar Suriname gehaald, waarvan de meerderheid uit Angola en Elmina in Ghana/Goudkust. In dit boek van historicus Dragtenstein wordt de rol van de Nederlanders in de slavenhandel naar Suriname belicht. Dit gebeurt aan de hand van het logboek van Jan Wils, ambtenaar van de West-Indische Compagnie te Elmina (Ghana), die in 1686 vijfhonderd slaven aankocht en hen op het schip de 'Coninck Salomon' liet vervoeren. Dit journaal vormt deel II van het boek, dat door de schrijver is bewerkt in leesbaar Nederlands. Zijn teksten worden afgewisseld met citaten uit het logboek. In deel I gaat de auteur in op de komst van de Europeanen aan de West-Afrikaanse kust vanaf de 14e eeuw, de rol van de Portugezen in de slavenhandel en vanaf de 17e eeuw die van de Nederlanders. Dragtenstein oordeelt scherp over de Europeanen in de slavenhandel. Het goed geschreven boek is ruim gedocumenteerd met internationale bronnen en literatuur en het heeft een katern met mooi afgedrukte thematische en historische kaarten en prenten in zwart-wit en kleur.

Specificaties

Nederlands | 9789462492523 | 175 pagina's

Titel Van Elmina naar Paramaribo : de slavenhaler
Auteur Frank Dragtenstein
Type materiaal Boek
Uitgave Zutphen : WalburgPers, [2017]
Overige gegevens 175 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789462492523
PPN 413697053
Rubriekscode Suriname 944.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Slavernij; Suriname; 17e eeuw
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Slavernij

Anderen bekeken ook

1493
Boek

1493 hoe de wereld zich ontwikkelde na de ontdekking van Amerika (augustus 2018)/ Charles C. Mann, vertaald [uit het Engels] door Bart Voorzanger ; redactie: Henrieke Korten ; register: Ansfried Scheifes

Charles C. Mann
Raadselvader
Boek

Raadselvader kind in de Koude Oorlog (2018)/ Jolande Withuis

De Nederlandse historica (1949) beschrijft haar jeugd in een diep gelovig communistisch milieu, in het bijzonder ook de verhouding met haar vader Berry Withuis (1920-2009), redacteur van De Waarheid, schaker en schaakjournalist.

Jolande Withuis
Rose
Boek

Rose een familie in oorlogstijd ([2015])/ Rosita Steenbeek

Het levensverhaal van de grootmoeder van de schrijfster.

Rosita Steenbeek
Kolja
Boek

Kolja roman ([2017])/ Arthur Japin

Een man reist in 1893 naar Sint-Petersburg om zijn vriend bij te staan bij de dood van diens broer, de componist Peter Iljitsj Tsjaikovski, maar ontdekt dat er misschien meer aan de hand is dan een dodelijk geval van cholera.

Arthur Japin
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert