Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?
Dwarsligger

Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn? ([december 2016])/ Frans de Waal, met tekeningen van de auteur ; vertaald [uit het Engels] door Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos

Overzicht van onderzoek naar dierlijke intelligentie en diverse experimenten in het wild en in laboratoria waar mensapen (vooral chimpansees), kleinere apen, dolfijnen, kraaiachtigen en vele andere soorten hebben laten zien hoe slim ze zijn.

Recensie

Al jaren proberen diergedragonderzoekers de heersende overtuiging dat alleen de mens intelligentie bezit, zich kan inleven, imiteren of vooruit denken, te veranderen. De auteur, gedragsbioloog en hoogleraar psychologie, onder andere bekend van 'Chimpanseepolitiek : macht en seks onder mensapen' (1982)* en 'De bonobo en de tien geboden : moraal is ouder dan de mens' (2013)**, geeft in dit boek een prachtig overzicht van experimenten in het wild en in laboratoria waar mensapen (vooral chimpansees), kleinere apen, dolfijnen, kraaiachtigen en vele andere soorten hebben laten zien hoe slim ze zijn. In negen hoofdstukken komen de verschillende aspecten van evolutionaire cognitie bij dieren en hoe deze is onderzocht, aan de orde. Het taalgebruik is pittig, een woordenlijst achter in het boek is toegevoegd. Enkele getekende zwart-witillustraties van de auteur met bijschrift begeleiden de tekst. Een boeiend werk waarin de nuchtere, zeer betrokken auteur aantoont hoe in het hele dierenleven biologie en psychologie met elkaar verweven zijn en intelligentie zeker aanwezig is. Een must voor (aankomende) biologen, psychologen en lezers die ervoor open staan dat de mens niet superieur is. Met noten, bibliografie en register.

Specificaties

Nederlands | 9789049805203 | 637 pagina's

Titel Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?
Auteur Frans de Waal
Secundaire auteur Jan Pieter van der Sterre
Type materiaal Dwarsligger
Editie [Vijfde druk];
Uitgave [Amsterdam] : Dwarsligger®, [december 2016]
Overige gegevens 637 pagina's - illustraties - 12 cm
Annotatie Deze dwarsligger® is tot stand gekomen in samenwerking met Uitgeverij Atlas Contact - 1e druk Nederlandse uitgave: Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, (c)2016 - Met literatuuropgave, register - Vertaling van: Are we smart enough to know how smart animals are? - New York : Norton, (c)2016
ISBN 9789049805203
PPN 408429461
Rubriekscode 594
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Intelligentie; Dieren
PIM Rubriek Dieren
PIM Trefwoord Intelligentie

Relaties/Serie

Dwarsligger
Boek

Dwarsligger (2009-...)

vol. 441
Uitgeleend
Nederlands

Anderen bekeken ook

De geniale vriendin
Dwarsligger

De geniale vriendin kinderjaren, puberteit (september 2017)/ Elena Ferrante, vertaald uit het Italiaans door Marieke van Laake

Twee heel verschillende vriendinnen groeien op in het Napels van de jaren vijftig.

Elena Ferrante
De Genesissleutel
Dwarsligger

De Genesissleutel (oktober 2020)/ Jeroen Windmeijer

Een Nederlandse toeristengids en zijn Peruaanse collega worden het middelpunt in een zaak over de Bijbel, schepping en ufo's.

Jeroen Windmeijer
Wintereiland
Dwarsligger

Wintereiland ([2021])/ Jenny Colgan, vertaald [uit het Engels] door Els van Son

De inwoners van het Schotse eiland Mure verheugen zich op het kerstfeest maar Flora moet haar ex-baas vertellen dat ze zwanger is van zijn kind en de Syrische vluchteling Saif viert met zoontjes voor het eerst kerst weg van huis en mist zijn vrouw.

Jenny Colgan
De goede grap van Norman Foreman
Dwarsligger

De goede grap van Norman Foreman ([2021])/ Julietta Henderson, vertaling [uit het Engels] Anna Livestro

Een moeder en haar 12-jarige zoon maken samen met een oudere man een roadtrip naar Edinburgh en tijdens deze reis gaan ze op zoek naar de vader van de zoon.

Julietta Henderson