Naar alle onwaarschijnlijkheid
Boek

Naar alle onwaarschijnlijkheid toeval in de wetenschap en filosofie (2018)/ Klaas Landsman

Aanwezigheid

Recensie

De schrijver is hoogleraar mathematische fysica aan de Radboud Universiteit. Hij schreef eerder 'Requiem voor Newton' (2005), een semi-autobiografische roman over het leven in Cambridge vermengd met de geschiedenis van de natuurkunde. Zijn nieuwste boek gaat over de rol van toeval in de kosmologie (finetuning), natuurkunde (kwantumfysica) en evolutiebiologie in discussies over vrije wil en in religie. Landsman schrijft met vaart en veel humor. Een fascinerende en prettig leesbare populairwetenschappelijke uiteenzetting, af en toe wat taai, maar nergens raakt de lezer echt verloren. Verrassend is dat de schrijver ook religie ter sprake brengt op een objectieve en niet badinerende manier, ofschoon hij uiteindelijk het christendom ongeloofwaardig en het bovennatuurlijke onzin vindt. Zelf kiest Landsman 'de eindeloze fascinatie die de "gewone" wereld ons al biedt' in een verder zinloos universum. Een boek dat interessant is voor zowel geïnteresseerden in natuurwetenschap als voor meer filosofisch geïnteresseerden in zingevingsvragen. Met veel verdiepende eindnoten en literatuur. Een zeer interessant boek over toeval zoals we dat in Nederland niet vaak tegenkomen. Met grondige expertise geschreven.

Specificaties

Nederlands | 9789044636321 | 299 pagina's

Titel Naar alle onwaarschijnlijkheid : toeval in de wetenschap en filosofie
Auteur Klaas Landsman
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2018
Overige gegevens 299 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789044636321
PPN 41353832X
Rubriekscode 004
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Toeval; Wetenschap ; Toeval; Filosofie
PIM Rubriek Wetenschap en Techniek
PIM Trefwoord Toeval

Anderen bekeken ook

De werkelijkheid is niet wat ze lijkt
Boek

De werkelijkheid is niet wat ze lijkt een reis in de wereld van de quantumzwaartekracht ([2017])/ Carlo Rovelli, vertaling [uit het Italiaans]: Hans van den Berg

Populairwetenschappelijke publicatie over onderzoek naar de quantumzwaartekracht en het quantumkarakter van ruimte en tijd en in bijzonder de lus-quantumzwaartekracht.

Carlo Rovelli
Deining in de ruimtetijd
Boek

Deining in de ruimtetijd Einstein, zwaartekrachtgolven en de toekomst van de astronomie ([2017])/ Govert Schilling, vertaling [uit het Engels]: Marieke Baan ; redactie: Liesbeth Kuitenbrouwer

Helder en meeslepend boek over de belangrijkste ontdekking in de natuur- en sterrenkunde in jaren: die van de zwaartekrachtgolven.

Govert Schilling