Eerste Nederlandse getuigenissen van de Holocaust, 1945-1946
Boek

Eerste Nederlandse getuigenissen van de Holocaust, 1945-1946 ([2018])/ inleiding en redactie Bettine Siertsema

Tien ooggetuigenverslagen van de Holocaust, vlak na de Tweede Wereldoorlog opgetekend door Nederlandse overlevenden.

Recensie

Het duurde tot in de jaren zestig voordat de eerste historische boeken over de Holocaust in Nederland het licht zagen (Presser, De Jong). Na de oorlog werd tot die tijd 'vooruit gekeken' en moest dat wat er was gebeurd vooral worden vergeten. Maar enkele overlevenden kónden niet vergeten wat hun was overkomen en schreven hun gruwelijke herinneringen meteen na '45 op. Deze (vaak kleine) boekjes vielen niet op en werden nauwelijks gelezen. In dit boek zijn tien van die getuigenissen samengebracht en ze geven een bijzonder beeld van de periode ná de oorlog: hoé er werd herinnerd en hoe dát werd opgeschreven wat nog maar zo kort geleden de schrijver was overkomen. Het zijn heel directe en indringende egodocumenten, nog niet beïnvloed door het filter van het verstrijken der jaren. Na de inleiding zijn de tien publicaties integraal afgedrukt.

Specificaties

Nederlands | 9789074274890 | 540 pagina's

Titel Eerste Nederlandse getuigenissen van de Holocaust, 1945-1946
Secundaire auteur Bettine Siertsema
Type materiaal Boek
Uitgave Hilversum : Uitgeverij Verbum, [2018]
Overige gegevens 540 pagina's - illustraties - 24 cm
ISBN 9789074274890
PPN 416219543
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Jodenvervolging; Nederland; Wereldoorlog II; Verhalen
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Jodenvervolging

Relaties/Serie

Holocaust bibliotheek
Boek

Holocaust bibliotheek (2005-...)

vol.
Uitgeleend
Nederlands

Anderen bekeken ook

De buurjongen
Boek

De buurjongen roman (2017)/ Jan Siebelink

Een man met een verstandelijke en emotionele beperking, die op 11-jarige leeftijd zijn moeder verloor, trouwt en wordt vader, maar zijn relatie met zowel zijn vrouw als zijn kind lijdt onder zijn beperkingen.

Jan Siebelink
Wij waren de gelukkigen
Boek

Wij waren de gelukkigen ([2017])/ Georgia Hunter, vertaling uit het Engels: Els Franci-Ekeler

De belevenissen van de Pools Joodse familie Kurc tijdens de Tweede Wereldoorlog, de wereldwijde omzwervingen van de diverse familieleden en hun weerzien.

Georgia Hunter
De drogist
Boek

De drogist hoe een verzetsheld na de oorlog in ongenade viel (cop. 2013)/ Ad van Liempt

Biografie van Gerard Reeskamp (1899-1970), die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief was in het verzet in Friesland, maar na de oorlog werd veroordeeld voor een mislukte verzetsactie waarbij een dode viel.

Ad van Liempt
Een tuin vol bloemen
Boek

Een tuin vol bloemen wanneer twee heel verschillende vrouwen samen een verwaarloosde tuin opknappen, komt hun leven in een stroomversnelling ([2017])/ Katie Fforde, vertaling [uit het Engels]: Hanneke van Soest

Een beginnende hovenier uit Ierland ontmoet in Engeland haar echte liefde, een startende kok, die net als zij weinig steun bij zijn ouders vindt.

Katie Fforde
Eens gegeven
Boek

Eens gegeven Feline heeft geen geld om haar vervallen huis op te knappen, tot een verrassende nacht alles verandert... ([2018])/ Charlotte de Monchy

Feline krijgt een schilderij cadeau van een man met wie ze de nacht heeft doorgebracht. Het blijkt veel geld waard te zijn en ze besluit het te verkopen, maar daarna komt ze de gulle gever weer tegen.

Charlotte de Monchy