De apotheker van Mengele
Boek

De apotheker van Mengele het gruwelpact tussen regime en industrie in het Derde Rijk ([2018])/ Patricia Posner, vertaling [uit het Engels] Bies van Ede

Biografie van de Roemeense apotheker Victor Capesius (1907-1985), die werkte voor het farmaceutische bedrijf Bayer en in Auschwitz actief betrokken was bij de massamoord op talloze mensen.

Aanwezigheid

Recensie

Het verhaal van de Roemeense Victor Capesius (1907-1985). Als apotheker hielp hij actief mee aan de massamoord op talloze mensen in Auschwitz. Hij beheerde de voorraad Zyklon B en stuurde persoonlijk bij de selecties duizenden landgenoten de dood in. Hij verrijkte zich met het goud uit de gebitten van de slachtoffers. Ook de oorlogsmisdaden van de industriëlen als IG Farben en Bayer worden beschreven. In de hectische periode na de oorlog komen de daders er met lichte straffen van af. Dankzij nazi-jagers als Fritz Bauer lukt het om Capesius en andere daders voor het gerecht te brengen. De schrijfster is journaliste en getrouwd met Posner, die de biografie over Mengele heeft geschreven. Door de band van Capesius met het concern Bayer laat ze zien hoe de grote bedrijven, gedreven door hebzucht en eigenbelang, tot onvoorstelbare daden in staat zijn. Een boek dat de lezer in verbijstering achterlaat. Vooral de moeizame rechtsgang na de oorlog veroorzaakt machteloze en verontwaardigde gevoelens. Bevat enkele fotopagina's. Voor geïnteresseerden in deze zwarte bladzijde van de vorige eeuw.

Specificaties

Nederlands | 9789401912402 | 269 pagina's

Titel De apotheker van Mengele : het gruwelpact tussen regime en industrie in het Derde Rijk
Auteur Patricia Posner
Secundaire auteur Bies van Ede
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Uitgeverij Omniboek, [2018]
Overige gegevens 269 pagina's, 16 ongenummerde pagina's platen - foto's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: The pharmacist of Auschwitz: the untold story. - Crux Publishing, 2017
ISBN 9789401912402
PPN 413591840
Rubriekscode 928.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Farmaceutische industrie; Auschwitz (concentratiekamp) ; IG Farben; Derde Rijk ; Auschwitzprocessen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Concentratiekampen

Anderen bekeken ook

De laatste getuige
Boek

De laatste getuige (april 2018)/ Frank Krake, tekstredactie en inhoudelijke adviezen: Enno de Witt

Biografie van Wim Alosery, die als twintigjarige tijdens de Tweede Wereldoorlog te werk werd gesteld in Duitsland, ontsnapte, werd opgepakt en een verblijf in drie concentratiekampen en een scheepsramp overleefde.

Frank Krake
Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder
Ons gaat het in ieder geval nog goed
Boek

Ons gaat het in ieder geval nog goed een Nederlandse familie in Oost-Pruisen, 1920-1946 (2018)/ Ingrid Hoogendijk

Geschiedenis van een Nederlandse familie die in 1922 in het bezit kwam van een landgoed in Oost-Pruisen, daar het nazi-regime en de Tweede Wereldoorlog meemaakte en na 1946 door de Russen werd verdreven.

Ingrid Hoogendijk
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
Het verdriet van Wilhelmina
Boek

Het verdriet van Wilhelmina (2018)/ Tomas Ross

Tomas Ross