De strafkolonie
Boek

De strafkolonie verzedelijken en beschaven in de koloniën van weldadigheid, 1818-1859 ([2018])/ Wil Schackmann

Publicatie over de strafkolonisten en wat zij zoal op hun kerfstok hadden dat zij tijdelijk uit de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid (1818-1859) werden verbannen.

Aanwezigheid

Recensie

In de Koloniën van Weldadigheid (1818) beoogde de negentiende-eeuwse gegoede stand een omgeving te bieden waarin arme gezinnen met het verrichten van noeste arbeid in de (ontginnings)landbouw konden werken aan hun 'verheffing'. Dat wilde niet altijd lukken, want al snel ontstonden noodgedwongen zogeheten strafkoloniën, gestichten waarheen kolonisten tijdelijk werden verbannen nadat zij vanwege dronkenschap, onzedelijk gedrag, diefstal of andere overtredingen voor tuchtraden waren gebracht. De auteur beschrijft aan de hand van proces verbalen en verslagen van rechtzittingen uit het archief van de Maatschappij van Weldadigheid wie deze strafkolonisten waren en wat ze zoal op hun kerfstok hadden. Daarmee krijgt de lezer een levendig beeld van het leven in de koloniën en gestichten tussen 1818 en 1859, toen de gestichten werden overgedragen aan de rijksoverheid. Inclusief verantwoording, enkele zwart-witillustraties, diverse bijlagen en namen- en plaatsenregisters.

Specificaties

Nederlands | 9789045036113 | 342 pagina's

Titel De strafkolonie : verzedelijken en beschaven in de koloniën van weldadigheid, 1818-1859
Auteur Wil Schackmann
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, [2018]
Overige gegevens 342 pagina's - illustraties, kaart - 21 cm
Annotatie Met register
ISBN 9789045036113
PPN 413355225
Rubriekscode 932
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Maatschappij van Weldadigheid; Geschiedenis
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Armenzorg

Anderen bekeken ook

De bedelaarskolonie
Boek

De bedelaarskolonie de Ommerschans, het eerste landelijk gesticht voor luilevende armen (2013)/ Wil Schackmann

Geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid (opgericht in 1818) en de door haar in 1822 gestichte kolonie in Overijssel.

Wil Schackmann
Leven en laten leven
Boek

Leven en laten leven roman ([2018])/ Hendrik Groen

Een in leven en huwelijk teleurgestelde vijftiger probeert met het geld van zijn ontslagvergoeding te ontsnappen aan zijn eentonige bestaan en een nieuw leven in Italie te beginnen.

Hendrik Groen
Het beste wat we hebben
Boek

Het beste wat we hebben (2017)/ Griet Op de Beeck

De veertiger Lucas, die net als zijn zus als kind te maken heeft gehad met misbruik, staat op een kantelpunt in zijn leven. Hij neemt een aantal rigoureuze beslissingen.

Griet Op de Beeck
De Rusluie
Boek

De Rusluie een Nederlands-Russische familiegeschiedenis ([2018])/ Nicole Harmsen

Gedreven door armoede vertrekken enkele inwoners van Vriezenveen in de achttiende eeuw naar Sint Petersburg in Rusland, waar ze de basis leggen voor de succesvolle Nederlandse handelsgemeenschap.

Nicole Harmsen
Raadselvader
Boek

Raadselvader kind in de Koude Oorlog (2018)/ Jolande Withuis

De Nederlandse historica (1949) beschrijft haar jeugd in een diep gelovig communistisch milieu, in het bijzonder ook de verhouding met haar vader Berry Withuis (1920-2009), redacteur van De Waarheid, schaker en schaakjournalist.

Jolande Withuis