Waarom wij vreemdgaan en parachutespringen
Boek

Waarom wij vreemdgaan en parachutespringen ons onbegrijpelijke brein ([2018])/ Luc Swinnen

Populairwetenschappelijke analyse van hoe het komt dat emoties soms sterker blijken dan het redeneervermogen.

Aanwezigheid

Recensie

De Belgische internationaal erkende arts en statisticus dr. Luc Swinnen heeft een passie voor wat betreft de impact van emoties op ons functioneren. Dit keer schrijft hij over ons onbegrijpelijke brein. Wanneer emoties sterker worden dan ons redeneringsvermogen, beïnvloedt dat ons gedrag ingrijpend, met alle gevolgen van dien. Volgens hem is de oorzaak hiervan een 'reptiel' in ons brein. Aan de hand van veertig concrete cases toont Swinnen aan, welke mechanismen het in ons brein overnemen bij onbegrijpelijk gedrag en hoe we ons en onze omgeving ertegen kunnen beschermen. We denken vaak dat onze beslissingen logisch zijn, maar niets is minder waar. Ze zijn vaak impulsief, angstig of woedend, snel en onlogisch. In de vijf delen worden vele zeer interessante thema's behandeld. Doel van het boek is alle delen van het brein te leren kennen, daarbij zo weinig mogelijk theorie en een grote hoeveelheid praktische tips. Vele vragen en antwoorden, oefeningen, schematische overzichten, illustraties, literatuur en register. Helder, diepgaand en prettig geschreven.

Specificaties

Nederlands | 9789461317971 | 234 pagina's

Titel Waarom wij vreemdgaan en parachutespringen : ons onbegrijpelijke brein
Auteur Luc Swinnen
Type materiaal Boek
Uitgave Leuven : Van Halewyck, [2018]
Overige gegevens 234 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789461317971
PPN 417542127
Rubriekscode 414.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Denken ; Intuïtie ; Besluitvorming
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Psychologie

Anderen bekeken ook

De edele kunst van not giving a f*ck
Boek

De edele kunst van not giving a f*ck de tegendraadse aanpak voor een goed leven ([2017])/ Mark Manson, vertaling [uit het Engels] Annoesjka Oostindiër en Henk Popken

Betoog over het goede leven: je hoeft niet altijd positief te zijn, maar in plaats daarvan moet je jouw tekortkomingen en de tegenslagen in het leven onder ogen zien en daarmee leren leven.

Mark Manson
De verwarde cavia
Boek

De verwarde cavia kantooravonturen ([2016])/ Paulien Cornelisse

Cavia, een vrijgezelle cavia, werkt op een communicatieafdeling van een kantoor en krijgt te maken met typerende werksituaties zoals roddelende collega's en mailblunders.

Paulien Cornelisse
Bonuskind
Boek

Bonuskind (2020)/ Saskia Noort

Als een gescheiden moeder dood wordt gevonden, onderzoekt haar puberdochter wat er precies is gebeurd en waagt hierbij haar eigen leven.

Saskia Noort
De moed van imperfectie
Boek

De moed van imperfectie laat gaan wie je denkt te moeten zijn ([2013])/ Brené Brown, vertaling [uit het Engels] Marijke van der Horst, Switch Translations, Tuk

Brené Brown
Je brein de baas
Boek

Je brein de baas over de rol van bewust denken ([2017])/ André Aleman

Uitvoerig essay waarin aangetoond wordt dat het bewuste een rol speelt bij onze hersenactiviteit en dat wij daardoor meer zijn dan ons brein.

André Aleman