De Koloniën van Weldadigheid
Boek

De Koloniën van Weldadigheid een uitzonderlijk experiment (januari 2018)/ redactie Kathleen De Clercq, Marja van den Broek, Marcel-Armand van Nieuwpoort, Fleur Albers, tekstredactie Patrick De Rynck

Geschiedenis van de gesloten landbouwgemeenschappen op afgelegen, onontgonnen gronden in Nederland en Belgie waar aan het begin van de negentiende eeuw armen moesten leren zelf in hun levensonderhoud te voorzien.

Aanwezigheid

Recensie

Onder regie van de Maatschappij van Weldadigheid, een initiatief van privé-organisaties en burgers verzekerd van actieve staatssteun, ontstonden in de Antwerpse Kempen en in Overijssel en Drenthe tussen 1818-1825 zeven zogeheten koloniën: Frederiksoord, Wilhelminaoord, Willemsoord, Veenhuizen, Ommeschans in het noorden en Wortel en Merksplas in het zuiden van het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden. Op afgelegen, onontgonnen gronden werden gesloten landbouwgemeenschappen ingericht, inclusief voorzieningen voor onderwijs en ziekenzorg, waar armen - voorouders van pakweg één miljoen Nederlanders en Belgen hebben er verbleven - moesten leren zelf in hun levensonderhoud te voorzien. Tegenwoordig zijn deze plekken van stigma te beschouwen als unieke 'herinneringslandschappen' aan een grootschalig sociaal experiment. Dit boek is een goed leesbare, prachtig in kleur en zwart-wit geïllustreerde, verkorte versie van het dossier waarmee de koloniën zijn genomineerd als UNESCO-werelderfgoed. Medio 2018 valt de beslissing.

Specificaties

Nederlands | 9789023256144 | 125 pagina's

Titel De Koloniën van Weldadigheid : een uitzonderlijk experiment
Secundaire auteur Kathleen De Clercq
Type materiaal Boek
Uitgave Assen : Koloniën van Weldadigheid, januari 2018 - Assen : Koninklijke van Gorcum
Overige gegevens 125 pagina's - foto's - 24 cm
Annotatie Uitgave in opdracht van de Stuurgroep Koloniën van Weldadigheid
ISBN 9789023256144
PPN 416166032
Rubriekscode 934.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Maatschappij van Weldadigheid
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Armenzorg