Stiekem kan hier alles
Boek

Stiekem kan hier alles [Iran] (december 2017)/ Eefje Blankevoort, ontwerp kaart Yde Bouma

Journalistieke reportages over het alledaagse leven in de islamitische republiek Iran.

Aanwezigheid

Recensie

De auteur (1978), historica en journaliste, is één jaar voor de islamitische revolutie in Iran (1979) geboren. In 2002 besloot ze voor haar afstudeeronderzoek naar propagandakunst naar Iran te reizen, waar ze in totaal vier jaar verbleef. Ze schreef dit boek over de islamitische republiek Iran. Het viel Blankevoort op dat Iran een behoorlijk schizofreen land is. Om seks te hebben, kunnen mannen en vrouwen voor een paar uur in het huwelijk treden. Als Iraniërs massaal de straat op gaan om tegen Amerika te betogen, komen ze eigenlijk voor het gratis eten en drinken. En vaak zijn martelaren geen helden, maar 'losers'. Het is Blankevoort goed gelukt om een kijk van binnenuit te geven in het huidige Iran - in tegenstelling tot de oppervlakkige rapportages van velen. Inmiddels lijkt in Iran veel veranderd. Daarom reisde ze opnieuw naar Iran en ging op bezoek bij oude bekenden. Ze schrijft over haar ervaring in een nieuw toegevoegd deel aan deze editie, 'Een bitterzoet weerzien'.

Specificaties

Nederlands | 9789057598791 | 447 pagina's

Titel Stiekem kan hier alles : [Iran]
Uniforme titel Iran
Auteur Eefje Blankevoort
Secundaire auteur Yde Bouma
Type materiaal Boek
Editie Vierde [herziene] druk;
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Podium, december 2017
Overige gegevens 447 pagina's - 20 cm
Annotatie 1e druk: september 2007
ISBN 9789057598791
PPN 413888924
Rubriekscode Iran 992
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Iran; Verhalen
PIM Rubriek Landen en Volken
PIM Trefwoord Iran

Anderen bekeken ook

Op de vleugels van de draak
Boek

Op de vleugels van de draak (2013)/ Lieve Joris

Tien reisverhalen, veelal over Afrikanen die handel drijven met Chinezen in Guangzhou, Beijing en Shanghai.

Lieve Joris
De heilige Rita
Boek

De heilige Rita roman (2017)/ Tommy Wieringa

Een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorpje in Oost-Nederland woont, raakt na een overval op zijn beste vriend uit balans.

Tommy Wieringa
Dansende Buffels
Boek

Dansende Buffels van India naar Nederland (2017)/ Mirjam Grunwald, foto's Marjam Grunwald, Marika Reizinger

Autobiografisch verhaal van twee vrouwen die op zware BMW motoren van India naar Nederland rijden.

Mirjam Grunwald
Ontvoerd
Boek

Ontvoerd het complete verhaal (2017)/ Derk Bolt

Persoonlijk verslag over de ontvoering van de Nederlandse tv-maker Derk Bolt ('Spoorloos') en zijn cameraman door rebellen in het achterland van Colombia.

Derk Bolt
Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder