De watergeuzen
Boek

De watergeuzen een vergeten geschiedenis, 1568-1575 ([2018])/ Anne Doedens & Jan Houter, tekstredactie Liek Mulder

Dit boek gaat over de watergeuzen. De vrijbuiters, avonturiers en piraten uit de begintijd van onze nationale onafhankelijkheidsstrijd. Zij, die vanaf de eerste jaren van de Tachtigjarige oorlog in dienst van Willem van Oranje opereerden. De Watergeuzen gaat ook over hun operatieterrein, de zee, en vooral: het gebied dat we nu de Wadden noemen. Doedens en Houter deden onderzoek in archieven in binnen- en buitenland. Ze kwamen veel ongebruikt archiefmateriaal tegen. Zij beschrijven wie de watergeuzen waren. Maar ook: wat over het hoofd werd gezien: de grote schade op wat nu de Waddenzee heet. Op het Marsdiep en het Vlie. Op en bij de eilanden Vlieland, Texel en Terschelling en Ameland. Via dat gebied voeren de graanschepen uit de Oostzee binnen, daar werden ze prijs gemaakt. Daar plunderden en roofden de geuzen, daar hadden zij - zoals in het geval van Vlieland - hun basis en werd een bloedige strijd gestreden. Bij watergeuzen denkt iedereen natuurlijk aan Den Briel, maar het beeld is groter en completer: in de Noordelijke zeegaten, op de Waddeneilanden en de Zuiderzee werden ingrijpende aanslagen gepleegd. Alva en zijn mensen onderschatten onterecht het gevaar juist vanuit die hoek. In het complete verhaal van de vele gewelddadige acties van de watergeuzen en hun tegenstanders mag het voorgaande niet gemist worden. In De Watergeuzen worden die acties gereconstrueerd. De tegenstanders van de geuzen en Willem van Oranje, de Spaanse koning en zijn aanhangers, werden daardoor zwaar getroffen. Bij geuzenoperaties werd geld buit gemaakt, waarmee Oranje's troepen werden betaald. Op het Vlie werden de graanschepen tegengehouden die het Spaansgezinde Amsterdam moesten voeden. Maar het oostelijke dorp op Vlieland werd weer door de Spanjaarden plat gebrand. Het onderzoek van Doedens en Houter brengt deze Vergeten Geschiedenis in beeldGeschiedenis van de wapenfeiten van de watergeuzen tijdens de eerste fase van de Opstand tussen 1568 en 1575, met name rond de Waddeneilanden Texel, Vlieland en Terschelling en de invloed daarvan op de Oostzeehandel van Holland.

Aanwezigheid

Recensie

Beide auteurs schreven zowel samen als apart over de krijgsgeschiedenis van de Waddeneilanden in de zestiende en zeventiende eeuw en ontvingen daarvoor de Lutineprijs in 2014. In deze studie wordt terecht gewezen op een onderbelicht onderdeel van de Opstand: de strijd van de watergeuzen vanaf de Waddeneilanden in de noordelijke wateren van de Nederlanden en het blokkeren van de Amsterdamse Oostzeehandel. De sterkte is tevens de zwakte, want door deze focus wordt voorbijgegaan aan het geopolitieke en economische belang van de strijd in de Deltawateren voor de noordelijke Nederlanden. Acht chronologische en opeenvolgende hoofdstukken behandelen onder meer de strijd op het Marsdiep en het Vlie in 1569; de rol van Jan van Troyen; guerrilla op het water en te land en de barre winter van 1571-1572; de Slag bij Vlieland in maart 1572; de Slag op de Zuiderzee en de blokkade van het Vlie in 1573-1575 en de positie van de Waddeneilanden, Texel, Vlieland, Terschelling en Ameland daarin. Met twee katernen illustraties in kleur en zwart-wit, inleiding, epiloog, bronnen- en literatuurlijst en eindnoten. Twee bijlagen bevatten documenten van geuzenkapiteins.

Specificaties

Nederlands | 9789462492868 | 192 pagina's

Titel De watergeuzen : een vergeten geschiedenis, 1568-1575
Auteur A. Doedens
Secundaire auteur Jan Houter ; Liek Mulder
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Zutphen : WalburgPers, [2018]
Overige gegevens 192 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789462492868
PPN 413538796
Rubriekscode 934.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Watergeuzen; Geschiedenis
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Tachtigjarige Oorlog

Anderen bekeken ook

Hildegard
Boek

Hildegard ([2016])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans]: Dorienke de Vries

Hildegard probeert na de verschrikkingen van twee oorlogen haar leven weer op te pakken nadat ze, behalve haar dochtertje, alles heeft verloren.

Irma Joubert
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
De Nederlandse burgeroorlog, 1748-1815
Boek

De Nederlandse burgeroorlog, 1748-1815 (2017)/ Olaf van Nimwegen

Op 5 september 1786 stuurde stadhouder Willem V van Oranje-Nassau achthonderd man troepen naar de opstandige stadjes Hattem en Elburg. De inwoners waren in verzet gekomen tegen de in hun ogen tirannieke macht van Willem V en diens aanhangers. De gebeurtenissen in Gelderland vormden de opmaat tot de burgeroorlog die in mei 1787 in alle hevigheid in de provincie Utrecht losbarstte en vier maanden later zijn dieptepunt bereikte toen een Pruisische interventiemacht van 20.000 man de Republiek binnentrok en Holland bezette. Het gangbare beeld van de Nederlandse Burgeroorlog is er een van een schertsvertoning. De patriotten zouden goed zijn geweest in het spelen van soldaatje, maar geen benul hebben gehad van het echte oorlog voeren, en de rol van de Nederlandse beroepssoldaat in het binnenlandse conflict wordt gemarginaliseerd tot die van toeschouwer. Het doel van dit boek is om dit beeld te corrigeren en daardoor een nieuwe impuls te geven aan het debat over het erfstadhouderschap van Willem V, de patriottenbeweging en de rol die het leger heeft gespeeld in de binnenlandse politieke verhoudingen tussen 1748 en 1815. Dit is nodig omdat anders de werkelijke aard, betekenis en draagwijdte van de Burgeroorlog voor onze geschiedenis in nevelen gehuld blijvenOverzicht van de politieke onrust en gebeurtenissen op politiek terrein in Nederland vanuit militair perspectief.

Olaf van Nimwegen
De Slag om Arnhem
Boek

De Slag om Arnhem ([2018])/ Antony Beevor, vertaald [uit het Engels] door Bep Fontijn, Willem van Paassen en Pieter de Smit

In 'De Slag om Arnhem' geeft gerenommeerd historicus en meesterverteller Antony Beevor, auteur van bestsellers als 'D-Day' en 'Stalingrad', met veel oog voor de militaire en politieke beslissingen, een compleet beeld van het strijdveld rondom Arnhem. Een van de grootste luchtlandingen uit de oorlog, een heroïsche strijd die negen dagen duurde, een catastrofale misrekening van de Britten en de laatste overwinning van Adolf Hitler. Gebruikmakend van nieuw archiefmateriaal schetst hij de lotgevallen van soldaten en burgers en ontdoet hij de veldslag van zijn mythen. Antony Beevor komt met een nieuw standaardwerk over de Slag om Arnhem: een uitputtende geschiedschrijving met alle militaire details en aandacht voor de menselijke verhalen

Antony Beevor
De Friezen
Boek

De Friezen een geschiedenis (2021)/ Flip van Doorn

Geschiedneis van Friesland en de Friezen in de vorm van een persoonlijk reisverslag in elf delen.

Flip van Doorn