Fabrieksschoorstenen in Nederland
Boek

Fabrieksschoorstenen in Nederland ([2017])/ onderzoek, samenstelling en tekst: A.J. Barnard, tekstredactie: Pierre Geelen, Giel van Hooff, Harm Meijer, Peter E. Plasschaert, Roland K.M. Blijdenstijn

Overzicht in woord en beeld van nog bestaande en verdwenen fabrieksschoorstenen in Nederland met een lijst van fabrieksschoorstenen gerangschikt op plaatsnaam.

Aanwezigheid

Recensie

Met de toegenomen aandacht voor industrieel erfgoed kon een standaardwerk over fabrieksschoorstenen niet uitblijven. Want als er één onderdeel symbool staat voor een fabriek, dan is het wel haar schoorsteen. Van de elfduizend exemplaren die Nederland ooit telde, zijn er nog ruim zeshonderd over. De auteur heeft van meer dan drieduizend schoorstenen gegevens kunnen achterhalen en ondergebracht in een lijst die ruim veertig pagina's beslaat. Het grootste deel van het boek gaat echter in op aspecten als vormgeving, versieringen, bouwmaterialen, bouwwijze en bouwbedrijven die er zich in specialiseerden. Deze hoofdstukken zijn rijk geïllustreerd met foto's van karakteristieke fabrieksschoorstenen die zich onderscheiden van de grote meerderheid aan standaardexemplaren. Eerstgenoemde categorie is vrij beperkt en dat maakt dat sommige schoorstenen wel vijf of zes keer de revue passeren om afzonderlijke kenmerken te bespreken. De auteur verantwoordt zich voor deze keuze in zijn inleiding en waarschijnlijk zullen maar weinigen zich hieraan storen bij het lezen van dit voortreffelijke boek. Met zijn verzorgde lay-out en goede teksten is dit kwaliteitsboek een aanwinst voor de literatuur over industrie, erfgoed en architectuur.

Specificaties

Nederlands | 9789082726602 | 463 pagina's

Titel Fabrieksschoorstenen in Nederland
Auteur A.J. Barnard
Secundaire auteur Pierre Geelen
Type materiaal Boek
Uitgave [Haarlem] : Stichting Fabrieksschoorstenen (STIF), [2017]
Overige gegevens 463 pagina's - illustraties - 29 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789082726602
PPN 411300571
Rubriekscode 718.69
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Schoorstenen; Fabrieksgebouwen; Nederland ; Industriele archeologie
Trefwoord Gelderland
Apeldoorn
Arnhem
Beuningen
Doesburg
Doetinchem
Dreumel
Ede
Eerbeek
Groenlo
Klarenbeek
Nijmegen
Tiel
Tolkamer
Ulft
Winterswijk
Zaltbommel
Zutphen
Fabrieksgebouwen
Bouwkunst
Baksteenindustrie
Bouwbedrijven
Bedrijfsgeschiedenis
Geschiedenis; 19e eeuw
Geschiedenis; 20e eeuw
Geschiedenis; 21e eeuw
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Fabrieksgebouwen