De bedelaarskolonie
Boek

De bedelaarskolonie de Ommerschans, het eerste landelijk gesticht voor luilevende armen (2018)/ Wil Schackmann

Geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid (opgericht in 1818) en de door haar in 1822 gestichte kolonie in Overijssel.

Recensie

In dit boek wordt, ingedeeld naar periode - vooral het tijdvak tussen 1818 en 1827 - de geschiedenis verteld van de kolonie Ommerschans waar de Maatschappij van Weldadigheid trachtte armen weer 'bekwaam tot den arbeid' te maken. Er is een uitvoerige inleiding over de economische omstandigheden kort na de Vrijwording (1813) van de Fransen en over de keuze en inrichting van de plek. Er zijn beschrijvingen van individuele, opgenomen armen. Maatregelen van plaatselijke overheden en van de koning worden besproken en vooral ook de grote verschillen tussen de armen ten gevolge van de aanzienlijke mate van willekeur bij de toezending. Eronder waren lieden die wel degelijk werk hadden. En met de vrouwen kwamen veel kleine kinderen mee. Achterin een naamlijst van de eerste 1252 'kolonisten', waaronder ook enkele 'Belgische Nederlanders'. Met enkele illustraties in zwart-wit. De auteur heeft naarstig geput uit brieven en verslagen en heeft die gegevens omgesmeed tot een vlot leesbaar verhaal. Schackmann was jeugdwerker en journalist en is vanaf 1986 uitsluitend schrijver. Eerder publiceerde hij het geprezen 'De proefkolonie' (2006)* over Frederiksoord.

Specificaties

Nederlands | 9789045036342 | 365 pagina's

Titel De bedelaarskolonie : de Ommerschans, het eerste landelijk gesticht voor luilevende armen
Auteur Wil Schackmann
Type materiaal Boek
Editie Derde druk;
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, 2018
Overige gegevens 365 pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie 1e druk: Amsterdam : Van Gennep, 2013 - Met register
ISBN 9789045036342
PPN 418774226
Rubriekscode 932
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Maatschappij van Weldadigheid; Geschiedenis
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Armenzorg

Anderen bekeken ook

Tussen rang en stand
Boek

Tussen rang en stand ([2016])/ Marja Visscher

De adelijke, welgestelde Sara Louisa du Faget van Assendelft ontmoet op het arme platteland haar grote liefde, de tuinman op het landgoed maar door het standsverschil is hun liefde verboden.

Marja Visscher
Rebecca
Boek

Rebecca ([2017])/ Hannah Buckland, vertaling [uit het Engels]: DaniëOlle Langerak

Om te overleven werkt een 19e-eeuwse verweesde predikantsdochter als dienstmeisje op een groot landgoed in Kent, maar ze heeft moeite haar plek te vinden en voelt zich door God vergeten.

Hannah Buckland
Wij waren de gelukkigen
Boek

Wij waren de gelukkigen ([2017])/ Georgia Hunter, vertaling uit het Engels: Els Franci-Ekeler

De belevenissen van de Pools Joodse familie Kurc tijdens de Tweede Wereldoorlog, de wereldwijde omzwervingen van de diverse familieleden en hun weerzien.

Georgia Hunter
Daar werd wat groots verricht
Boek

Daar werd wat groots verricht (2018)/ Diederik van Vleuten

Familiegeschiedenis van de auteur met de nadruk op het leven van diens oudoom Jan (1906-1989) die zijn leven grotendeels doorbracht in Nederlands-Indie en onder meer de internering in de jappenkampen en de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesie na de Tweede Wereldoorlog meemaakte.

Diederik van Vleuten
Het merkteken van de koning
Boek

Het merkteken van de koning roman ([2018])/ Jocelyn Green, vertaald [uit het Engels] door Hella Willering

In 1719 wordt een vroedvrouw gedwongen te vertrekken uit Parijs op een schip vol veroordeelden naar de Franse kolonie Louisiana, waar ze moet zien te overleven en ondertussen haar verdwenen broer zoekt.

Jocelyn Green