Palestina en Israël
Boek

Palestina en Israël een verzwegen geschiedenis ([2018])/ Meindert Dijkstra

Overzicht van de geschiedenis van de bevolking van Palestina met als doel aan te tonen dat de Palestijnen al sinds de vroegste tijden geworteld zijn in Palestina en recht hebben op een eigen land en staat.

Aanwezigheid

Recensie

In het Midden-Oostenconflict spelen historische claims een belangrijke rol. Zo wijzen de zionisten op de historische band tussen het land Israël en het joodse volk. Maar ook de Palestijnen laten zich niet onbetuigd: zij claimen de geschiedenis van Palestina helemaal terug tot in de bronstijd. Het doel van dit boek is om aan te tonen dat de Palestijnen al vele eeuwen lang geworteld zijn in hun erfgoed Palestina en nog altijd recht hebben op een eigen land, volk en staat. Zo legt de auteur een verband tussen de Filistijnen, bekend uit de Bijbel en oud-oosterse bronnen, en de Palestijnen. Daarbij keert hij zich tegen de gangbare opvatting dat het Palestijnse volk pas zijn etnische identiteit heeft verkregen in de loop van de jaren 1960. In dit boek vindt men een gedetailleerde geschiedenis van het Heilige Land vanaf de dertiende eeuw voor Christus tot het begin van de twintigste eeuw, waarbij aan de verschillende bevolkingsgroepen gelijkelijk aandacht wordt besteed. Een dergelijk overzicht bestond in het Nederlands nog niet. Daarom is het boek interessant, niettegenstaande het kwestieuze uitgangspunt. Met enkele afbeeldingen in zwart-wit, een register en eindnoten.

Specificaties

Nederlands | 9789023954750 | 352 pagina's

Titel Palestina en Israël : een verzwegen geschiedenis
Auteur Meindert Dijkstra
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Uitgeverij Boekencentrum, [2018]
Overige gegevens 352 pagina's - illustraties - 25 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789023954750
PPN 417074832
Rubriekscode Israël 941
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Palestina; Geschiedenis

Anderen bekeken ook

De levens van Jan Six
Boek

De levens van Jan Six een familiegeschiedenis (augustus 2016)/ Geert Mak

Geschiedenis van de Amsterdamse patriciersfamilie vanaf de zestiende eeuw tot en met de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Geert Mak
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
De meeste mensen deugen
Boek

De meeste mensen deugen een nieuwe geschiedenis van de mens ([2019])/ Rutger Bregman, infographics: Leon de Korte en leon Postma ; redactie: Harminke medendorp ; eindredactie: Andreas Jonkers

Rutger Bregman
Máxima Zorreguieta
Boek

Máxima Zorreguieta moederland (2021)/ Marcia Luyten

Marcia Luyten
't Hooge Nest
Boek

't Hooge Nest (2021)/ Roxane van Iperen

Twee joodse zusjes duiken onder in villa 't Hooge Nest in het Gooi en ondernemen van daaruit actie tegen de Duitse bezetter.

Roxane van Iperen