Ver-geet-mij-niet
Boek

Ver-geet-mij-niet over het verborgen leven van een Joods meisje (2018)/ Bart van Es, vertaald [uit het Engels] door René van Veen

Biografie van Lien de Jong (1933), een joodse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog als kind moest onderduiken en daarna bij haar onderduikouders bleef wonen.

Aanwezigheid

Recensie

Levensverhaal van de joodse vrouw Lien de Jong (1933) die in 1942 onderduikt bij de familie Van Es (grootvader van de auteur van het boek). Haar ouders worden vermoord en Lien blijft na de oorlog bij haar 'onderduikouders' wonen, waar ze een goede band mee opbouwt. Het interessantste deel van het boek is juist die periode ná de oorlog, want dat schetst een goed beeld van de nauwe en toch vaak complexe band tussen het joodse onderduikkind en onderduikouder. Lien weet onder moeizame omstandigheden langzaam - en pas laat in haar leven - haar weg te vinden en haar leven vorm te geven. De breuk tussen haar en haar onderduikouders, waar de auteur al vroeg in het boek aan refereert, is uiteindelijk een anti-climax en niet echt boeiend. Het verhaal is vrij uitgesponnen, met veel (overbodige) observaties van de auteur zelf; minder pagina's had een leesbaarder boek opgeleverd. Maar je blijft als lezer wel doorlezen in het vlot geschreven verhaal dat gedragen wordt door het leven van Lien de Jong. Met een aantal zwart-witfoto's.

Specificaties

Nederlands | 9789403118208 | 301 pagina's

Titel Ver-geet-mij-niet : over het verborgen leven van een Joods meisje
Uniforme titel Vergeet mij niet
Auteur Bart van Es
Secundaire auteur René van Veen
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : De Bezige Bij, 2018
Overige gegevens 301 pagina's - foto's - 22 cm
Annotatie Vertaling van: The cut out girl. - Londen : Penguin Press, (c)2018
ISBN 9789403118208
PPN 417445938
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Joodse oorlogspleegkinderen; Verhalen ; Onderduikers; Nederland; Wereldoorlog II
Trefwoord Bennekom
Jodenvervolging
Onderduikers
Market-Garden, Operatie
Biografieën
Wereldoorlog II
Burgers
Geschiedenis; 20e eeuw
Persoonsnaam Jong, de Hesseline (1933-)
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Joodse kinderen

Anderen bekeken ook

Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
Hoor nu mijn stem
Boek

Hoor nu mijn stem (2017)/ Franca Treur

Franca Treur
De verloren familie
Boek

De verloren familie hij overleefde de Tweede Wereldoorlog, maar de herinneringen aan zijn verloren familie laten zich niet verdringen... ([2017])/ Jenna Blum, vertaling [uit het Engels]: Carolien Metaal

Een Duits-joodse man, die in de oorlog zijn vrouw en kinderen heeft verloren, probeert in Amerika een nieuwe start te maken, met een nieuwe vrouw en dochter.

Jenna Blum
Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder
Wij waren de gelukkigen
Boek

Wij waren de gelukkigen ([2017])/ Georgia Hunter, vertaling uit het Engels: Els Franci-Ekeler

De belevenissen van de Pools Joodse familie Kurc tijdens de Tweede Wereldoorlog, de wereldwijde omzwervingen van de diverse familieleden en hun weerzien.

Georgia Hunter