80 jaar oorlog
Boek

80 jaar oorlog ([2018])/ Gijs van der Ham, [met bijdragen van] Marchien den Hertog, Judith Pollmann, Peter Vandermeersch, Stephanie Archangel ; redactie Maud Soethout, Rijsmuseum Els Brinkman (teksten M. den Hertog) ; beeldredactie Ellen Slob, Rijksmuseum ; register Miekie Donner

In 80 jaar oorlog beschrijft historicus Gijs van der Ham hoe verzet, opstand en burgeroorlog ervoor zorgden dat de bestaande Nederlanden in twee delen uiteenvielen. Het noorden, het huidige Nederland, werd onafhankelijk. Het zuiden, nu grofweg Belgie, bleef onderdeel van het Spaanse rijk. Pas tachtig jaar en drie generaties later kon vrede worden gesloten. In 2018 is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon (1568-1648). Het jubileumjaar is aanleiding voor een grote tentoonstelling in het Rijksmuseum, een zevendelige televisieserie van de ntr en een bijbehorend boek: 80 jaar oorlog. Alle drie laten zij zien hoe onderwerpen zoals tolerantie, godsdienstvrijheid, zelfbeschikkingsrecht en identiteit - ook nu nog relevant -, een cruciale rol speelden in het ontstaan van het huidige Nederland en Belgie. De vormgeving van 80 jaar oorlog is in handen van de gerenommeerde grafisch ontwerper Irma Boom. Dit rijk geillustreerde boek is gebaseerd op voorwerpen en kunstwerken uit de tentoonstelling en verhalen uit de televisieserie. Daarnaast bevat het beschouwende essays van Judith Pollmann en Peter Vandermeersch.Overzicht van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) aan de hand van thema's, objecten, kunstwerken en persoonlijke getuigenissen.

Aanwezigheid

Recensie

Van der Ham is historicus en conservator in het Rijksmuseum, de co-auteurs eveneens, dan wel voor het NTR, Universiteit Leiden of NRC. Het boek is gebaseerd op verhalen uit de gelijknamige NTR-serie (najaar 2018) en de tentoonstelling in het Rijksmuseum (12 oktober tot en met 20 januari 2019) en vertelt het verloop van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) aan de hand van thema's, objecten, kunstwerken en persoonlijke getuigenissen. De auteurs laten zien hoe actuele onderwerpen als tolerantie, godsdienstvrijheid, zelfbeschikkingsrecht en identiteit een rol spelen in het ontstaan van de huidige Benelux. Van der Ham verzorgt op degelijke wijze het leeuwendeel van de tekst door in acht thematische hoofdstukken de oorlog uiteen te zetten. Den Hartog bespreekt in twaalf korte bijdragen specifieke gebeurtenissen. Twee laatste betogen doen helaas afbreuk aan het geheel. Vandermeersch is te belerend en Archangel zoekt spijkers op laag water door slavernij in de West tot substantieel onderdeel van de oorlog te benoemen. Met als bijlagen een tijdlijn, stambomen van de monarchen, tentoongestelde werken en bronnen per hoofdstuk.

Specificaties

Nederlands | 9789045037660 | 319 pagina's

Titel 80 jaar oorlog
Uniforme titel Tachtig jaar oorlog
Auteur Gijs van der Ham
Secundaire auteur Marchien den Hertog ; Judith Pollmann ; Peter Vandermeersch ; Stephanie Archangel ; Maud Soethout ; Miekie Donner
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Rijksmuseum, [2018] - [Hilversum] : ntr - Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact
Overige gegevens 319 pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie Deze publicatie verscheen naar aanleiding van de tentoonstelling 80 jaar oorlog. De geboorte van Nederland in het Rijksmuseum in Amsterdam, van 12 oktober 2018 t/m 20 januari 2019, en de gelijknamige televisieserie van de NTR, die werd uitgezonden in het najaar van 2018 - Met literatuuropgave, register
ISBN 9789045037660
PPN 418162182
Rubriekscode 934.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Tachtigjarige Oorlog
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Tachtigjarige Oorlog

Anderen bekeken ook

De levens van Jan Six
Boek

De levens van Jan Six een familiegeschiedenis (augustus 2016)/ Geert Mak

Geschiedenis van de Amsterdamse patriciersfamilie vanaf de zestiende eeuw tot en met de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Geert Mak
Gelderland grensland
Boek

Gelderland grensland 2000 jaar verdeeld en verbonden ([2016])/ Dolly Verhoeven, Maarten Gubbels, Marc Wingens en Simon van den Bergh (red.)

Historische artikelen over de betekenis van grenzen in de staatkundige, economische, religieuze en culturele wording van de provincie Gelderland.

Raadselvader
Boek

Raadselvader kind in de Koude Oorlog (2018)/ Jolande Withuis

De Nederlandse historica (1949) beschrijft haar jeugd in een diep gelovig communistisch milieu, in het bijzonder ook de verhouding met haar vader Berry Withuis (1920-2009), redacteur van De Waarheid, schaker en schaakjournalist.

Jolande Withuis
Het einde van het Romeinse Rijk
Boek

Het einde van het Romeinse Rijk (2015)/ Maarten van Rossem

Maarten van Rossem
De heilige Rita
Boek

De heilige Rita roman (2017)/ Tommy Wieringa

Een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorpje in Oost-Nederland woont, raakt na een overval op zijn beste vriend uit balans.

Tommy Wieringa