Het kind met de Japanse ogen
Boek

Het kind met de Japanse ogen ([2018])/ Reggie Baay

In Nederlands-Indië tekent een jongeman voor het koloniale leger, waarna hij in Japanse krijgsgevangenschap aan de Birmaspoorweg moet werken en na zijn bevrijding wordt ingezet in de onafhankelijkheidsstrijd en vervolgens in Nederland aangekomen, wacht hem en zijn familie een strijd tegen de herinnering.

Aanwezigheid

Recensie

Enkele jaren na de dood van zijn ouders vindt Reggie Baay een schoenendoos met fotonegatieven van de periode na de Japanse capitulatie en tijdens de Indonesische vrijheidsstrijd. De inhoud van deze doos vormt de basis van deze documentaire familieroman: een mengeling van feiten en fictie. De schrijver (1955) schetst het leven van zijn ouders tegen de achtergrond van de Indonesische vrijheidsstrijd. Zijn vader die als krijgsgevangene aan de beruchte Birmaspoorweg heeft gewerkt, wordt direct na de Japanse capitulatie ingezet in de onafhankelijkheidsstrijd. Een oorlog die met name voor de Indische Nederlanders misschien nog frustrerender was dan de Japanse bezetting. In deze oorlog werd immers gevochten tegen een volk waar men bloedbanden mee had. In Nederland aangekomen, wacht de familie de strijd tegen de herinnering. Voor de non-fictie gedeelten heeft de auteur uitgebreid bronnenonderzoek gepleegd. Reggie Baay is een uitstekende schrijver, die met dit werk een aangrijpende en zeer lezenswaardige familieroman heeft geproduceerd.

Specificaties

Nederlands | 9789025453374 | 384 pagina's

Titel Het kind met de Japanse ogen
Auteur Reggie Baay
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, [2018]
Overige gegevens 384 pagina's - 21 cm
ISBN 9789025453374
PPN 418161801
Genre familieroman
Thematrefwoord Birma-spoorweg ; Krijgsgevangenkampen ; Onafhankelijkheidsoorlogen ; Nederlands Oost-Indië; 1941-1950
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

Het lied van de goden
Boek

Het lied van de goden roman ([2021])/ Reggie Baay

Een in Oost-Indië tot slaaf gemaakte vrouw en een Amsterdamse wijnhandelaar vertellen beurtelings over hun leven in het eerste deel van de 18e eeuw.

Reggie Baay
De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken
De verloren kinderen
Boek

De verloren kinderen (december 2017)/ Diney Costeloe, vertaling [uit het Engels] Kris Eikelenboom

Verhaal van Britse kinderen die na de Tweede Wereldoorlog naar Australië werden vervoerdAls een oorlogsweduwe trouwt met een egoïstische man, eist hij dat zij haar dochtertjes elders onderbrengt.

Diney Costeloe
De crèche
Boek

De crèche historische roman (2020)/ Elle van Rijn

Een jonge kinderverzorgster en haar collega's weten tijdens de Tweede Wereldoorlog uit de Joodse Crèche bij de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam 600 Joodse kinderen te redden van deportatie.

Elle van Rijn
De verloren familie
Boek

De verloren familie hij overleefde de Tweede Wereldoorlog, maar de herinneringen aan zijn verloren familie laten zich niet verdringen... ([2017])/ Jenna Blum, vertaling [uit het Engels]: Carolien Metaal

Een Duits-joodse man, die in de oorlog zijn vrouw en kinderen heeft verloren, probeert in Amerika een nieuwe start te maken, met een nieuwe vrouw en dochter.

Jenna Blum