Tegen de terreur
Boek

Tegen de terreur hoe Europa veilig werd na Napoleon (2018)/ Beatrice de Graaf

Overzicht van het nieuwe systeem van collectieve veiligheid dat de Europese mogendheden na de definitieve nederlaag van Napoleon in 1815 instelden.

Aanwezigheid

Recensie

Na de val van Napoleon in 1815 heersten opluchting en angst. Decennialang was Europa het toneel geweest van revolutie, terreur en oorlog. Het Congres van Wenen zorgde voor een machtsbalans tussen landen. In Parijs vestigde zich gedurende enkele jaren een Geallieerde Raad van ministers en diplomaten, in feite een soort bezettingsmacht, om herhaling van revolutie en terreur te voorkomen. De overwinnaars zetten eensgezind een systeem op van Europese veiligheid. Slaagde deze raad erin om vrede en veiligheid te herstellen? Op welke wijze? Wat leverde het op en voor wie? Op deze vragen geeft Beatrice de Graaf, hoogleraar geschiedenis en internationale betrekkingen, bekend van tv als terrorisme-expert, antwoord in deze lijvige studie. Zij doet dit door uitgebreid de turbulente, enigszins onderbelichte geschiedenis van die toenmalige naoorlogse periode te beschrijven aan de hand van vergeten archieven. Zij toont aan dat er in die jaren een opvallende saamhorigheid was tussen de Europese mogendheden, maar dat hun besluiten ook tot nieuwe spanningen en nationalisme leidden. Met drie katernen kleurenillustraties, afbeeldingen in zwart-wit, een verklarende begrippenlijst, eindnoten, een bronnen- en literatuuroverzicht en registers. Waardevolle aanvulling op bestaande literatuur.

Specificaties

Nederlands | 9789035144583 | 509 pagina's

Titel Tegen de terreur : hoe Europa veilig werd na Napoleon
Auteur Beatrice de Graaf
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2018
Overige gegevens 509 pagina's, 24 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register van personen en plaatsen
ISBN 9789035144583
PPN 413537560
Rubriekscode 903
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Europa; Geschiedenis ; Veiligheid; Europa; Internationale samenwerking; 19e eeuw
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Europa

Anderen bekeken ook

De heilige Rita
Boek

De heilige Rita roman (2017)/ Tommy Wieringa

Een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorpje in Oost-Nederland woont, raakt na een overval op zijn beste vriend uit balans.

Tommy Wieringa
Operatie Napoleon
Boek

Operatie Napoleon ([2017])/ Arnaldur Indriðason, vertaald [uit het IJslands] door Jan Willem Reitsma

Als het Amerikaanse leger op IJsland een zoektocht opzet naar een in de Tweede Wereldoorlog neergestort Duits gevechtsvliegtuig, is dat met veel geheimzinnigheid omgeven en verdwijnt een jongen die op de operatie was gestuit.

Arnaldur" Indriðason
Leven en laten leven
Boek

Leven en laten leven roman ([2018])/ Hendrik Groen

Een in leven en huwelijk teleurgestelde vijftiger probeert met het geld van zijn ontslagvergoeding te ontsnappen aan zijn eentonige bestaan en een nieuw leven in Italie te beginnen.

Hendrik Groen
De levens van Jan Six
Boek

De levens van Jan Six een familiegeschiedenis (augustus 2016)/ Geert Mak

Geschiedenis van de Amsterdamse patriciersfamilie vanaf de zestiende eeuw tot en met de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Geert Mak
Het beste wat we hebben
Boek

Het beste wat we hebben (2017)/ Griet Op de Beeck

De veertiger Lucas, die net als zijn zus als kind te maken heeft gehad met misbruik, staat op een kantelpunt in zijn leven. Hij neemt een aantal rigoureuze beslissingen.

Griet Op de Beeck