Icarië
Boek

Icarië ([2018])/ Uwe Timm, uit het Duits vertaald door Gerrit Bussink

Een jonge Amerikaanse officier doet in april 1945 in opdracht van de Amerikaanse geheime dienst onderzoek naar de theoreticus van de rassenhygiene onder de nazi's.

Aanwezigheid

Recensie

Deze roman van de bekende Duitse schrijver, regisseur, scenarist en filosoof (1940) is er weer een waarin het Duitse verleden wordt gefictionaliseerd. ('Mijn broer bijvoorbeeld', 2003). Hier de geschiedenis van Alfred Ploetz, werkzaam in de eugenetica en de grootvader van zijn vrouw. Ploetz wordt geschetst in zijn rol van linkse idealist/utopist tot en met 'faustische' pseudowetenschapper rond het rassenhygiëne-project van de nazi's. Het wordt verteld via ondervragingen van diens vroegere vriend/assistent en dissident Arthur Wagner in april 1945 door de jonge Amerikaanse officier Michael Hansen, zelf van Duitse afkomst. Het verhaal van hun vriendschap en latere verwijdering draait om de strijd om de beste maatschappelijke ordening: een marxistisch socialisme (Wagner) of Ploetz' utopisch-egalitair project rond de Icarië-gemeenschap (in de VS gesticht door de Franse revolutionair Etiènne Cabet). Daarnaast is het via de verteller en verslaggever Hansen tegelijk 'kaalslagliteratuur' en een leerschool in de liefde. De Duitse kritiek is verdeeld, van liefdeloos verslag tot treffende weergave van de logica van historische waanzin. Met literatuuropgave.

Specificaties

Nederlands | 9789057599255 | 444 pagina's

Titel Icarië
Auteur Uwe Timm
Secundaire auteur Gerrit Bussink
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Podium, [2018]
Overige gegevens 444 pagina's - 21 cm
Annotatie Vertaling van: Ikarien : Roman. - 1. Auflage. - Köln : Kiepenheuer & Witsch, 2017
ISBN 9789057599255
PPN 420597972
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Derde Rijk
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

De laatste trein naar vrijheid
Boek

De laatste trein naar vrijheid (Januari 2020)/ Meg Waite Clayton, vertaling Karin de Haas

Het verhaal van de Nederlandse Truus Wijsmuller-Meijer die eind jaren dertig door het regelen van kindertransporten vanuit Wenen duizenden Joodse kinderen in veiligheid wist te brengen.

Meg Waite Clayton
Nazomer
Boek

Nazomer ([2017])/ Esther Verhoef

Een meisje uit een kansarm milieu schopt het tot internationaal succesvol modeontwerpster. Net voordat een groot evenement plaatsvindt, krijgt ze nieuws waardoor een ingrijpende gebeurtenis uit het verleden weer opdoemt.

Esther Verhoef
De verloren dochter
Boek

De verloren dochter 1939. De Berlijnse Amanda vlucht met haar twee dochters naar Frankrijk, maar dan slaat het noodlot toe... ([2019])/ Armando Lucas Correa, vertaling [uit het Engels]: Fin Distelvink

Een Joods meisje is tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen haar ware identiteit te verbergen en wordt als vrouw van tachtig met haar verleden geconfronteerd.

Armando Lucas Correa
Eline
Boek

Eline in het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog volgt een vrouw haar man naar het Drentse platteland. Maar dan breekt de Spaanse griep uit ([2019])/ Michelle Visser

De vooruitstrevende Leidse Eline vertrekt in 1918 met haar gezin naar het Drentse platteland waar vooral vrouwen een zwaar bestaan hebben.

Michelle Visser
De pruimenboom
Boek

De pruimenboom roman (november 2015)/ Ellen Marie Wiseman, vertaald [uit het Engels] door Roelof Posthuma

Een jonge Duitse vrouw is verliefd op een Joodse jongeman, maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit; ondanks dreigementen, verboden en gevaren blijft ze van hem houden en zet ze zelfs haar leven voor hem op het spel.

Ellen Marie Wiseman