Dichter in de jungle
Boek

Dichter in de jungle John Gabriel Stedman (1744-1797) ([2018])/ Roelof van Gelder

Biografie van de Schot John Gabriel Stedman (1744-1797), met veel aandacht voor de vier jaar die hij in Nederlandse dienst in Suriname verbleef en waarover hij een uitgebreid verslag schreef.

Aanwezigheid

Recensie

Biografie van de Schot Stedman, die als 28-jarige voor ruim vier jaar in Nederlandse dienst naar Suriname vertrok en beroemd werd door zijn verslag daarover. Het verscheen in 1796 en beschrijft de dagelijkse gang van zaken op de plantages, inclusief de slavernij, maar ook de geschiedenis en flora en fauna van het land en zijn relatie met de slavin Joanna. Van Gelder behandelt echter het hele leven van Stedman - zich baserend op dat verslag maar ook op Stedmans dagboeken en memoires en archieven - tegen de achtergrond van het militaire, politieke en sociale leven in zijn tijd in Nederland, Suriname en Engeland. Van Gelder laat mooi Stedsmans ontwikkeling zien van losbol tot gewetensvol ijveraar voor rechtvaardigheid in zijn veelzijdige leven van wereldreiziger, hereboer en schrijver. Van Gelder schrijft boeiend, invoelend en kritisch. Het boek bevat landkaarten, twee katernen met kleurenillustraties, noten, een bronnenlijst en een personenregister.

Specificaties

Nederlands | 9789045032726 | 399 pagina's

Titel Dichter in de jungle : John Gabriel Stedman (1744-1797)
Auteur Roelof van Gelder
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, [2018]
Overige gegevens 399 pagina's, 32 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789045032726
PPN 418161143
Rubriekscode Suriname 944.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Stedman, John Gabriël; Biografieën ; Slavernij; Suriname; 18e eeuw; Verhalen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Stedman

Anderen bekeken ook

Wij slaven van Suriname
Boek

Wij slaven van Suriname (2020)/ Anton de Kom

Geschiedenis van het lot van de slaven in Suriname en hun bestaan na de afschaffing van de slavernij (1863), beschreven door een Surinamer, die om zijn politieke activiteiten uit Suriname verbannen werd.

Anton de Kom
De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken
De Amerikaanse prinses
Boek

De Amerikaanse prinses ([2015])/ Annejet van der Zijl

Schets van het leven van Allene Tew (1872-1955), een van de rijkste vrouwen van haar tijd en onder meer dankzij prins Bernhard bevriend met het Nederlandse koningshuis.

Annejet van der Zijl
De avond is ongemak
Boek

De avond is ongemak roman (juni 2020)/ Marieke Lucas Rijneveld

De dood van een jongen uit een gereformeerd gezin heeft grote invloed op het leven van zijn ouders en zijn broer en zussen.

Marieke Lucas Rijneveld
Willem die Madoc maakte
Boek

Willem die Madoc maakte (april 2021)/ Nico Dros

Als een hoogleraar een middeleeuwse bundel met verhalen in handen krijgt, ontvouwt zich de legende van Madoc, een Welshe prins.

Nico Dros