Het Plakkaat van Verlatinge
Boek

Het Plakkaat van Verlatinge de eerste onafhankelijkheidsverklaring ([2018])/ Anton van Hooff

Kritische analyse van de onafhankelijkkheidsverklaring uit 1581 van de Republiek der Verenigde Nederlanden, beschouwd als eerste uiting van universele mensenrechten.

Aanwezigheid

Recensie

Van Hooff (1943) was tot 2008 hoofddocent klassieke geschiedenis aan de Universiteit Nijmegen en publiceerde vooral over klassieke oudheid en staatkunde, een combinatie die wonderwel goed aansluit bij het besprokene. Dat werd eerder besproken door M.E.H.N. Mout (2006)*. Het Plakkaat wordt in vijf hoofdstukken besproken. Eerst door in te gaan op de vorst als despoot en de oorsprong van het onafhankelijkheidsbeginsel, daarna de rol van Filips II in de Opstand van de Nederlanders. Als derde het opstellen van de verklaring en de staatkundige aspecten daarvan. Vervolgens hoe in andere staten (met name de Verenigde Staten) hier destijds en later tegenaan werd gekeken en een beschouwing over de rol van het Plakkaat in de hedendaagse samenleving. Met zeer beknopte literatuurlijst. Drie bijlagen omvatten de originele tekst van het Plakkaat, een moderne versie daarvan en (in jaren ruim genomen) kalendarium van de Opstand. Met voetnoten, illustraties in kleur en zwart-wit, een register en voorwoord van de griffier van de Staten-Generaal. De studie verscheen als politieke boodschap vanwege de derde viering van het Plakkaat door het Comité Nederlandse Onafhankelijkheidsdag.

Specificaties

Nederlands | 9789401913119 | 192 pagina's

Titel Het Plakkaat van Verlatinge : de eerste onafhankelijkheidsverklaring
Auteur Anton van Hooff
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Uitgeverij Omniboek, [2018]
Overige gegevens 192 pagina's, 8 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 22 cm
Annotatie Met register - Met literatuuropgave
ISBN 9789401913119
PPN 417074859
Rubriekscode 934.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Plakkaat van verlatinge
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Tachtigjarige Oorlog

Anderen bekeken ook

De vergeten prins
Boek

De vergeten prins roman ([2015])/ Lucas Zandberg

In 1876 moet kroonprins Willem van Oranje-Nassau een belangrijke keuze maken: een makkelijk leventje blijven leiden of zich voorbereiden op het koningschap.

Lucas Zandberg
De Amerikaanse prinses
Boek

De Amerikaanse prinses ([2015])/ Annejet van der Zijl

Schets van het leven van Allene Tew (1872-1955), een van de rijkste vrouwen van haar tijd en onder meer dankzij prins Bernhard bevriend met het Nederlandse koningshuis.

Annejet van der Zijl
Grote verwachtingen
Boek

Grote verwachtingen in Europa 1999-2019 (november 2019)/ Geert Mak

Persoonlijk getinte schets van de ontwikkelingen op politiek en maatschappelijk gebied in Europa gedurende de laatste twee decennia.

Geert Mak
De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken